latinica  ћирилица
31/03/2023 |  16:51 ⇒ 18:55 | Аутор: Агенције

Хрватска спрема Резолуцију о дебљини

Посланици у хрватском парламенту подржали су данас приједлог Одбора за здравство и социјалну политику да се усвоји Резолуција о дебљини, уз упозорење да Хрватска има највећи постотак гојазних особа у ЕУ. Заложили су се за здраву исхрану у вртићима и школама и пропагирање кретања и спорта.
Гојазност - Фото: илустрација
ГојазностФото: илустрација

Резолуцијом се предлаже да све надлежне институције предузму све одговарајуће кораке из дјелокруга својих одговорности у вези са спречавањем, дијагностиковањем и лијечењем дебљине у сврху смањења броја обољелих од дебљине.

Предлаже се промоција здравог начина живота, посебно здраву исхрану, физичку активност, одржавање одговарајуће тјелесне масе, непушење, избјегавање прекомјерне конзумације алкохола и контролу повишених вриједности притиска и масноћа.

У име предлагача Рената Сабљар Драчевац рекла је да би доношење Резолуције требало да буде један од доприноса смањењу преваленције прекомјерне тежине, унапређењу здравља, спречавања болести и подизања квалитете и дужине живота свих нас, а поготово младих нараштаја.

Сабљар Драчевић је упозорила да, према подацима Евростата, Хрватска уз Малту има од свих земаља ЕУ највећу преваленцију особа с прекомјерном тјелесном масом и дебљином. Изнијела је податак да је 2019. само 34 одсто одраслих у Хрватској имало нормалну тјелесну масу, а чак 65 посто прекомјерну, од чега 23 посто њих дебљину.

Сабљар Драчевац упозорила је и да процјене показују да ће удио особа с дебљином у Хрватској до 2030. износити 32.4 одсто. Такође, процјењује се да ће удио дјеце с дебљином у тој години износити 23.19 посто за доб од пет до девет година те њих 16.37 одсто за доб од 10 до 19 година, пренијела је Хина.