latinica  ћирилица
31/03/2023 |  16:52 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Сјећање на Маузера - у тешким временима стао на чело одбране српског народа (ВИДЕО)

У оквиру обијежавања 31. годишњице Дана одбране града Бијељина представници Удружења ветерана Гарда Пантери положили су вијенце и цвијеће на спомен обиљежје на мјесту гдје је убијен комадант Гарде Љубиша Савић Маузер.
Сјећање на Маузера - Фото: СРНА
Сјећање на МаузераФото: СРНА

Љубиша Савић Маузер је у вријеме избијања ратних сукоба у Бијељини био шеф Кризног штаба, захваљујући којем је организован српски народ у Семберији.

Предсједник Удружења Гарда Пантери Петар Цвијетиновић истакао је да је Маузер прије 31 годину имао снаге и хабрости да стане на чело српског народа да га организује како би се одбранио на простору Семберије.

- На данашњи дан прије 31 годину постављене су муслиманске барикаде на више локација у граду, а акцијом припадника Територијалне одбране, припадника Српске добровољачке гарде и српског становништва - град је ослобођен - рекао је Цвијетиновић.

Маузер је у најтежим тренуцима организовао српски народ у Семберији, а Бијељина је деблокирана у року од три дана.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић истакао је да је Љубиша Савић Маузер у тешким временима по српски народ смогао снаге да стане на чело одбране, окупивши и одбранивши Србе на овим просторима.

- Нама је рат био наметнут и тада нико није желио ратовати. Да није било оваквих бораца, попут Љубише Савића Маузера, српски народ би страдао, као што је страдао на подручјима гдје није био организован и гдје није имао своју државу - нагласио је Ђурђевић.

Дан одбране града Бијељина обиљежен је парастосом у цркви Светог Ђорђа за све погинуле припаднике Војске Републике Српске и цивиле, а на централном спомен-обиљежју положени су вијенци и цвијеће.