latinica  ћирилица
31/03/2023 |  18:05 ⇒ 01/04/2023 | 07:40 | Аутор: РТРС

Уговори о концесији за соларне електране у Невесињу - инвестиција вриједна 800 милиона КМ

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор компаније Етмакс Синиша Максимовић потписали су данас у Бањалуци уговоре о додјели концесија за изградњу и кориштење седам великих соларних електрана на подручју општине Невесиње.
Ђокић-Максимовић - Фото: Уступљена фотографија
Ђокић-МаксимовићФото: Уступљена фотографија

Процијењена инсталисана снага ових електрана је од 50 до 200 мегавата, саопштено је из ресорног министарства.

Концесије додијељене за соларне електране "Невесиње један", "Невесиње два", "Невесиње три", "Невесиње четири", "Невесиње пет", "Невесиње шест" и "Невесиње седам" су додијељене на период од 50 година.

Укупна вриједност инестиције седам великих соларних електрана на подручју општине Невесиње у периоду трајања концесије износи око 800 милиона КМ, речено је Срни у Министарству енергетике и рударства Републике Српске.

Концесионар је прије потписивања концесионог уговора данас у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду у износу од седам милиона КМ, навели су из ресорног министарства.

Укупна инсталисана снага свих седам соларних електрана је око 500 мегавата.

Концесионар ће, у складу са уговором, након изградње соларне електране, у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055 КМ по киловатчасу, од чега ће 95 одсто средстава бити усмјерено у буџет општине Невесиње.