latinica  ћирилица
31/03/2023 |  18:34 ⇒ 01/04/2023 | 07:40 | Аутор: РТРС

Федерација БиХ и даље без нове владе (ВИДЕО)

Иако је од избора прошло шест мјесеци, власт у Републици Српској и на нивоу БиХ одавно конституисана, ФБиХ и даље је без нове владе. Тамошња парламентарна већина ХДЗ-а БиХ и странака тзв. "тројке", не успијева да формира извршну власт јер СДА преко свог потпредсједника Федерације кочи тај процес. Истовремено данас се пред ОХР-ом окупило неколико стотина људи из Сарајева и других мјеста који траже од Кристијана Шмита да не интервенише на Устав Федерације како би одблокирао формирање владе.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

С приближавањем крајњег, уставног рока 6. априла, све даље је од конституисања извршне власти у Федерацији. Након што је јуче предсједник тог ентитета Лидија Брадара потписала одлуку о именовању федералне владе, бошњачки потпредсједник Федерације данас је одбио то да уради, остајући досљедан политици СДА да без њих нема нове владе.

- Ја желим обавијестити грађане да нећу дати сагласност на одлуку о именовању Владе, из више разлога а главни је јер нема побједничке странке СДА у томе. Игниорисла се воља Бошњака а ја као њихов представник то нећу допустити. Са оваквом памети потпредсједник Лендо неће дати сагласност - поручио је Рефик Лендо, потпредсједник ФБиХ.

И други потпредсједник Федерације, из реда српског народа Игор Стојановић није хтио да овјери владу коју би што је најзанимљивије водио његов страначки шеф Нермин Никшић. Стојановић није сагласан са предложеним министрима, посебно га "жуља" кандидатура ХДЗ-ове Сање Влаисављевић за министра културе.

- Мислим да су и даље остала спорна имена о којима се дискутовала у јавности - навео је Стојановић.

- Мислим да ће Стојановић у понедељак дати сагласност предсједници ФБиХ. Од другог потпредсједника не очекујемо ништа, он то и показује. Ми имамо уставну обавезу до 6. априла да именујемо Владу ФБиХ и ја сам увјерен да ће се то десити. Дубоко вјерујем да ми немамо друго рјешење него да направимо владу ФБиХ - додао је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

Како нема сагласности два потпредсједника за нову федералну владу, спекулише се да би Кристијан Шмит могао да омогући именовање Владе без потребна три потписа.

За СДА и ДФ то је подилажење ХДЗ-у, зато нимало случајно у дану када се очекивао расплет око нове владе протест грађана испред ОХР-а.

- Ја се надам да ће они скренути пажњу високом представнику да о судбини БиХ одлучују сами грађани БиХ па и на овај начин да се Бошњаци питају ко ће бити у Влади а не да Лидија одлучује ко ће бити министар од Бошњака у Влади Федерације - истакоа је Лендо.

Ленди и СДА није сметало када су Бошњаци бирали хрватског члана Предсједништва и делегате у Клубу Хрвата.

Ни када су бивши високи представници смењивали српске и хрватске званичнике а сада преко окупљених грађана пријете Кристијану Шмиту, траже оставку јер би његова интервенција Хрвате довеле у исти раван с Бошњацима, а њих је пет пута више него друга два народа у том ентитету.

Зато не чуди што се са протеста тражи грађанска држава, на принципу један човјек један глас.