latinica  ћирилица
31/03/2023 |  20:36 ⇒ 01/04/2023 | 07:35 | Аутор: РТРС

Изабрани најуспјешнији у привреди Српске; Додику признање Привредне коморе (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик добитник је признања за изузетан допринос развоју Привредне коморе Републике Српске.
Привредна комора - признање - Фото:
Привредна комора - признањеФото:

Додику је признање уручено вечерас у Бањалуци на манифестацији "Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске за 2022. годину".

У образложењу за додјелу овог признања наводи се да је Додик својим несебичним доприносом и дјеловањем утицао на стварање Привредне коморе Републике Српске и подржавао њен рад кроз протеклих 30 година.

Фото: predsjednikrs.net

Додик је у обраћању честитао Привредној комори 30 година успјешног рада и свима који су вечерас награђени признањима ове коморе.

- Охрабрујем вас да наставите, уз сву помоћ коју ми, представници власти, можемо да вам пружимо - рекао је он, истичући добру сарадњу са Привредном комором. 

Додик је навео да је привреда Републике Српске остварила добит већу од три милијарде КМ у прошлој години.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић поручио је да циљ Српске мора да буде стварање развијеног и стабилног привредног система, те да све треба подредити остварењу тог циља.

Он је истакао да је јака привреда најбољи одговор на поремећаје глобалног тржишта.

- Због тога у фокусу свих политика мора бити раст и развој наших привредних друштава са снажном примарном производњом као основом развоја прерађивачког сектора - рекао је Ћорић.

Фото: predsjednikrs.net

Признање за допринос унапређењу односа Републике Српске са привредама у региону додијељено је српском члану и предсједавајућој Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић.

Најуспјешније велико привредно друштво у протеклој години је ЕФТ рудник и термоелектрана Станари. На другом мјесту је Млијекопродукт Бањалука, а на трећем Нора пласт из Бањалуке.

Најуспјешније средње привредно друштво је Мегадрво из Бијељине. На другом мјесту је Босмонтажа из Приједора, а на трећем Металтехнологија из Дервенте.

Признање за најуспјешнија мала производно-привредна друштва добили су Рефлекс из Градишке, Трејд систем из Руда, Капитал софт из Требиња, Бест метал Угљевик и Антена нет из Теслића.

Фото: predsjednikrs.net

Компанија Алумина награђена је као најуспјешнији извозник за 2022. годину.

Компанијама М:тел и Проинтер додијељено је признање за допринос развоју корпоративне друштвене одговорности.

Зворничка Алумина, бијељински ПАСС и Шкребић компани из Теслића награђени су за реализацију значајних инвестиција и нова запошљавања у прошлој години.

Признања за жене које руководе успјешним привредним друштвима добиле су Слађана Бабић, директорка за маркетинг и продају компаније Блиц нет Бањалука, Николина Савић, директорка маркетинга Делфинтрготранс-а из Бањалуке и Биљана Мићић, извршна директорка добојске компаније Лимун шпед.

У категорији за препознатљив квалитет и развој домаћих производа, додијељене су награде привредним друштвима за производе, односно линије производа, који су се истакли својим квалитетом. Награђени су Фарма Нана клас за производ полутврди, пуномасни, зрели сир од козијег млијека, Подруми Анђелић из Требиња за сорту вина Жилавка, Микроелектроника из Бањалуке за производ паметна бројила, Вендом из Лакташа за иноватни систем за одлагање отпада и Бавариамед из Бањалуке за производ Медиеле електронски подесива столица за прегледе и интервенције.

За унапређење дуалног организованог образовања признање је добило предузеће Колектор из Лакташа, док је посебно признање за највећи пласман кредита у привреду додијељено Новој банци из Бањалуке.

Признање је додијељено и граду Требиње - за највишу оцјену испуњености критеријума у оквиру БФЦ програма, док је признање за успјешну примјену дигитализације пословних и производних предузећа додијељено фирми Мале електрик драјвс из Лакташа.

Признање за допринос привредном развоју неразвијених општина додијељено је предузећу Буком пром из Власенице, док је посебно признање за број путника остварен у прошлој години припало Аеродромима Републике Српске.

Признања за унапређење туристичке понуде Републике Српске додијељемна су хотелу Бијеле воде са Козаре, хотелу Видиковац из Зворника и Термама Озрен из Петрова.

Признања за развој Привредне коморе Републике Српске уручена су некадашњем директору Драгици Ристић, првом предсједнику Привредне коморе Божидару Антићу, затим Борку Ђурићу, те постхумно Недељку Сузићу и Младену Мићићу.

Фото: predsjednikrs.net

Манифестацији "Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске за 2022. годину" присуствовали су и предсједник Владе Радован Вишковић, предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић, потпредсједник Српске Давор Прањић.