latinica  ћирилица
31/03/2023 |  22:44 ⇒ 01/04/2023 | 08:10 | Аутор: sputniknews.com

Милатовић Ђукановићу: Ви сте посљедњи европски диктатор

Остало је два дана до другог круга избора за предсједника Црне Горе. Завршава се кампања Јакова Милатовића, кандидат покрета Европа сад, и Мила Ђукановића, лидер Демократске партије социјалиста.
Јаков Милатовић (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, илустрација) -
Јаков Милатовић (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, илустрација)

Милатовић је пред други круг поручио да његов противкандидат 2. априла "треба да истрчи посљедњи политички круг", док је Ђукановић увјерен да ће он поново бити предсједник.

У телевизијском дуелу, одржаном на првом програму Радио-телевизије Црне Горе, није било толико ријечи о програмима двојице кандидата колико о Ђукановићевој политичкој заоставштини дужој од три деценије, због чега га је Милатовић у једном тренутку назвао посљедњим европским диктатором. Ђукановић није имао много противаргумената за Милатовића, али га је назвао варалицом тврдећи да није вратио стипендију коју је добио од државе Црне Горе, пише Спутњик.

Ђукановић је на почетку обраћања рекао да га за нови мандат на челу државе препоручује одговоран однос према државним интересима Црне Горе и да онај ко се придржава Устава и закона тај никако не може погријешити када је у питању однос према свим грађанима Црне Горе.

Наводећи шта је све урадио од 1994. године, на крају је нагласио да је покренут процес учлањења државе у ЕУ који је претходне двије године осујећен, како је рекао, захваљујући неадекватној управи. Он је додао да политику види као дјелатност у корист свих грађана.

- Црна Гора је постала 192. чланица УН, НАТО и вјерујем наредна чланица ЕУ. Вјерујем да Црна Гора мора остати грађанска држава, мора припадати сваком грађанину, мора остати мултиентичко друштво и то је најбољи одговор великодржавним пројектима који су се пробудили. Вјерујем да ћу побиједити 2. априла и да ћу наставити да водим Црну Гору у смјеру како сам радио у претходном времену - изјавио је Ђукановић.

Милатовић је већ на почетку одговорио да он и Ђукановић добро знају да кандидат ДПС-а неће побиједити на изборима 2. априла.

- Знате да треба да истрчите посљедњи политички круг, и ја ћу заједно са свим грађанима Црне Горе који гледају у будућност постати први пут предсједник свих грађана Црне Горе. Само да радим оно што ви нисте радили па је доста у смислу тога да човјек треба да буде предсједник свих грађана - рекао је он.

Упитао је Ђукановића сјећа ли се какво је било стање у економији 2020. године када је дошло до промјене режима у Црној Гори.

- Стање у нашој економији, господине Ђукановићу, било је драматично. Животни стандард био је невјероватно мали, сваки четврти грађанин живио је на рубу сиромаштва, економија је само у 2020. години изгубила скоро 800 милиона евра због ваше погубне економске политике. Незапосленост је била скоро 20 процената. Оно што сам, у смислу инклузивности урадио са својим колегом Спајићем, као чланови Владе покренули смо опоравак. У 2021. години смо имали историјски економски раст у Европи. На тај начин сам показао како се у Црној Гори управља економијом у корист јавног интереса - подвукао је Милатовић.

Он је рекао да су први пут након 20 година грађанима Црне Горе вратили достојанство програмом Европа сад.

- Водићу инклузивну политику и бићу предсједник свих грађана Црне Горе - истакао је Милатовић.

Ђукановић је оптужио Милатовића да се лажно представља као кандидат будућности, а да у ствари, како је рекао, покушава Црну Гору да врати у средњевјековно доба, мрак и прошлост.

Милатовић је рекао да је Ђукановић човјек деведесетих и да зато и не зна да прича о будућности.

- Стално враћате теме из деведесетих, а знате шта сте радили тада - тада сте са својим савјетником тјерали Бошњаке из Буковице, па сте дискриминисали наше старе либерале, па сте се окренули на наше Албанце у акцији "Орлов лет", па сте ударили на Србе. Никада, господине Ђукановићу, нисте били предсједник свих грађана Црне Горе - оцијенио је Милатовић.

Ђукановић је узвратио, рекавши да Милатовића веже за мрак средњег вијека.

- Ви сте казали да сте ушли у политику на таласу величанствених литија, које су имале за циљ да заправо Црну Гору врате у средњи вијек, да је учине теократском државом, зависном од једне вјерске заједнице. Друго, казао сам већ да озбиљно сумњам ко сте ви. Јако ми је тешко да ухватим ваш прави идентитет. Имате проблем са очито лажним представљањем. Сада се питам јесте ли ви уопште видјели Оксфорд, јер да сте видјели Оксфорд не бисте ме питали то што ме сада питате - рекао је Ђукановић.

Милатовић је рекао да је Ђукановић посљедњи европски диктатор.