latinica  ћирилица
01/04/2023 |  08:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Урсула фон дер Лајен канидат за новог шефа НАТО-а

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен кандидоваће се за новог генералног секретара НАТО-а, без обзира што јој мандат истиче тек сљедеће године, преноси лист "Сан".
Урсула фон дер Лајен (Фото: europarl.europa.eu/flickr) -
Урсула фон дер Лајен (Фото: europarl.europa.eu/flickr)

Дипломатски извори тврде да су бројне земље чланице НАТО-а предложиле да она преузме алијансу овог октобра, наводи британски таблоид.

Лајен, која је бивша њемачка министарка одбране, водиће тешку борбу за мјесто насљедника Јенса Столтенберга на мјесту шефа НАТО-а, који би требало би да се повуче касније ове године, након што му је мандат продужен због сукоба у Украјини.

За ову позицију нема формалних избора, већ 30-члани западни војни савез консензусом бира новог лидера, а САД, иако воде главну ријеч у овом избору, обично не постављају кандидата, јер амерички генерал традиционално обавља дужност врховног команданта савезничких снага у Европи, наводи британски лист.

Извори из Велике Британије саопштили су да ће Лондон вјероватно ставити вето на избор Урсуле фон дер Лајен, наводећи као разлог њен слаб учинак на челу њемачких оружаних снага.

Британски министар одбране Бен Волас такође жели ову функцију, како би постао први генерални секретар НАТО-а из Британије у посљедњих 20 година, а премијер Риши Сунак формално подржава његову кандидатуру.

Премијерка Естоније Каја Калас такође се спомиње као могући кандидат за мјесто шефа НАТО савеза, али је она поручила да саму себе искључује због пријетње Русије на границама њене земље.

Канадска министарка финансија Кристија Фриланд, која је пола Украјинка, такође је у игри за насљедника Јенса Столтенберга, али извор из НАТО-а сугерише да је мало вјероватно да ц́е она добити посао због неуспјеха Канаде да испуни циљ Алијансе и издвоји два одсто БДП-а на одбрану, преноси "Сан".