latinica  ћирилица
01/04/2023 |  09:01 ⇒ 13:27 | Аутор: Агенције

Митрополиту Павелу одређен кућни притвор: Сумњиче ме за сарадњу са Русијом

Старјешина Кијево-печерске лавре, Митрополит Павел изјавио је данас да му је одређен кућни притвор, преноси украјински портал Vesti.ua.
Старјешина Кијево-печерске лавре, митрополит Павел (Фото: EPA-EFE/STEPAN FRANKO) -
Старјешина Кијево-печерске лавре, митрополит Павел (Фото: EPA-EFE/STEPAN FRANKO)

- Одређен ми је кућни притвор - рекао је Павел у разговору са парохијанима, чији је снимак објављен на Телеграм каналу портала, преноси РИА Новости.

Он је претходно изјавио да му је током дана уручен документ у којем га украјинске власти сумњиче за "сарадњу са Русијом" и за "распиривање међурелигијске мржње".

Митрополит је додао да га сумњиче и да је проклињао украјинског предсједника Владимира Зеленског, те појаснио да је ријеч о цитираним дијеловима Јеванђеља, преносе руски медији.

Потом су припадници Службе безбедности Украјине извршили претрес просторија у којима митрополит живи, а Украјинска православна црква је саопштила да је митрополит позван на саслушање у подне по локалном времену.

Кућни притвор старјешини Кијевско-печерске лавре митрополиту Павелу одређен је на основу измишљених оптужби и представља наставак безакоња украјинских власти, изјавио је портпарол Москвске патријаршије Владимир Легојда.

Он је рекао да се на овај начин по правилу, нажалост, наставља безакоње украјинских власти.

- Такав је "дијалог" са представницима највеће хришћанске конфесије у Украјини. Нестало је аргумената. Или их није ни било? - написао је Легојда на свом "Телеграм" каналу.

Сукоб око Кијево-печерске лавре почео је 29. марта обавештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено вријеме, које је Министарство културе Украјине послало Украјинској православној цркви.

Монасима је наређено да напусте манастир 29. марта.

Истовремено, министар културе Олександар Ткаченко им је понудио да остану, али под условом да пређу у Православну Цркву Украјине, која не признаје јурисдикцију Московске патријаршије.

Ткаченко је такође рекао да је суд дозволио раскид уговора о закупу објеката Лавре.

Митрополит Павел је нагласио да око Лавре не може бити компромиса. Према његовим ријечима, раскид уговора о закупу зграда Лавре није могућ једнострано, потребна је одлука суда, пошто је манастир оспорио раскид уговора на суду.

Комисија Министарства културе требало је да почне пријем објеката Лавре 30. марта, али вјерници два дана заредом нису дозволили њеним представницима да уђу на територију манастира.

УПЦ је саопштила да комисија нема овлашћења да почне да ради, пошто нема одлуке суда.