latinica  ћирилица
01/04/2023 |  09:06 ⇒ 12:18 | Аутор: sputniknews.com

Алкараз изгубио, Ђоковић се враћа на АТП трон

Жеља Карлоса Алкараза да заокружи дупли тријумф на Мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију доживјела је крах пошто је најбољи тенисер свијета елиминисан у полуфиналу на Флориди од стране Јаника Синера са 7:6, 4:6, 2:6. То значи да се Новак Ђоковић већ у понедјељак враћа на прво мјесто на АТП листи.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/Frabeland Charles Mallari) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/Frabeland Charles Mallari)

Још увијек актуелни шампион Мајамија прије само двије недјеље је доминантно освојио Индијан Велс и повратио прво мјесто, али му је за останак тамо била потребна и одбрана овог турнира. Међутим, зауставио га је десети носилац, Италијан Синер који је послије велике борбе и три сета заказао финале са Данилом Медведевим (недјеља 19.00).

Сигурно је ово велико разочарање за 19-годишњег Алкараса, који се мучио са повредом бутног мишића на старту сезоне, а биће још веће пошто се у трећем сету видјело да има озбиљне проблеме са грчевима.

Први сет је био узбудљив дуел два добра играча који су сјајно ударали лоптицу, а на крају је Шпанац повео послије тај-брејка са 1:0. Ипак, мотивисани и инспирисани Синер му је лукаво узвратио у другом сету.

Први је направио брејк, иако је Шпанац одмах узвратио за 2:2, затим је 21-годишњи Италијан осетио тренутак за јачи напад. Било је 5:4 за Синера, када је направио нови брејк и прекинуо Алкарасов низ од 21 узстопно добијеног сета.

Свјетски број, сада већ два, тешко се кретао у трећем сету, а већ на старту је изгубио сервис. У немоћи и нелагодности мучио се на основној линији између поена и упућивао забрињавајуће погледе ка трибинама и свом боксу.

Синер је на кратко изгубио фокус, његове сјајне офанзивне ударце заменили су конзервативни потези, али чим се повратио у реалност привео је трец́и сет убедљиво крају (6:2) и меч послије три сата.

Алкарас је овим поразом изгубио 640 поена на АТП листи, па ће се у понедјељак Новак Ђоковић вратити на прво мјесто и то прије почетка сезоне на шљаци. Боље није могло за Србина.