latinica  ћирилица
01/04/2023 |  09:41 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Јахорина економски форум ове године уз пуну подршку Привредне коморе Војводине (ВИДЕО)

"Јахорина економски форум" биће одржан 27. и 28. априла. Конференцију организује Удружење економиста "Економски форум" из Бањалуке са партнерима Привредном комором Војводине, Економским институтом Београд и Економским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву. Централне теме биће регионалне иницијативе и БиХ, односно "Отворени Балкан".
Александар Љубоја и Бошко Вучуревић - Фото: РТРС
Александар Љубоја и Бошко ВучуревићФото: РТРС

Гостујући на нашем Јутарњем програму, предсједник програмског одбора форума Александар Љубоја је истакао да ће се шести по реду Јахорина економски форум бавити озбиљним економским темама и изазовима.

Љубоја наглашава да ће на конференцији бити 14 панела који ће бити претворени у јавну дебату, како би се исказали сви проблеми, да се покушају наћи рјешења те да се дође до битних закључака.

- Имаћемо и директно укључење из Кине, као и пуну подршку у медијима. Ове године ћемо бити видљивији и позиционирани у региону захваљујући сарадњи са РТВ Војводином која ће медијски пратити дешавања на форуму - рекао је Љубоја.

Међу темама, истакао је, ће бити дигитализација у пољопривреди, као и питања радне снаге, тржишта некретнина, енергетике, инфлације и однос према младима.

Бошко Вучуревић, предсједник Привредне коморе Војводине је нагласио да у Војводини постоји проблем одлива младих, али, како је истакао, тај процес је сада успорен.

- Код нас се стално отварају нова постројења страних компанија. Што се тиче високообразованих, код нас нема незапослених, осим оних који не желе да раде. Инжењери су веома тражени јер стране компаније траже квалитетне инжењере, а то ми пружамо - додаје Вучуревић.

Он истиче да се плата инжењера креће и до 2.000 евра мјесечно, што би, како је истакао, требало да задржати младе кадрове на подручју Војводине.

Вучуревић је истако добру сарадњу између привредних комора Српске и Војводине, а нарочито добро организован Сајам туризма у Бијељини, која је, како је рекао, круна сарадње.

На предстојећем Јахорина економском форму који, како је речено, представља једну од најугледнијих регионалних манифестација, очекује се више од 700 учесника из 12 земаља.