latinica  ћирилица
01/04/2023 |  10:04 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Дрецун: Срби на сјеверу КиМ не треба да очекују конфискацију возила

Приштина се неће усудити да изазива нову дестабилизацију због пререгистрације возила на сјеверу Косова и Метохије, тако да Срби не треба да очекују конфискацију возила, рекао је предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Претпостављам да се Приштина неће усудити да изазива нову дестабилизацију. Јасно им је поручено, првенствено од САД и ЕУ, да више не сме да буде никаве дестабилизације на северу Косова и Метохије - рекао је Дрецун.

Дрецун је истакао да нема политичке воље код Приштине да се ријеши проблем са таблицама, јер желе да злоупотријебе то питање за рјешавање статусних, односно да преко таблица натјерају Београд да прихвати такозвану државу Косово.

Он је додао да рокови не постоје и да ће се тај проблем рјешавати у наредном периоду, али да људима треба омогућити да могу слободно да се крећу и да их нико не малтеретира.

- Ако вас неко онемогућава из процедуралних разлога зато што то питање жели да политички злоупотреби у неке друге сврхе, онда то представља ситуацију која захтева одговор српског народа - рекао је Дрецун за РТС.

Он сматра да ће Приштина разумјети упозорења да Запад више неће да троши своје ресурсе у рјешавању кризних ситуација и одустати од тога да Србе поново малтретира и терорише и да им угрожава слободу кретања.

ЕУ је 23. новембра саопштила да су Приштина и Београд постигли договор о таблицама, према којем се самопроглашено Косово обавезало да ће прекинути даље активности у вези са пререгистрацијом аутомобила, а Србија да више не издаје регистарске таблице за градове на Косову и Метохији.

Влада Србије је у децембру Уредбу којом је се продужава период важења за регистрационе наљепнице за возила са српским таблицама на Косову, које ће важити до постизања трајног рјешења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Приштина тражи да Срби на сјеверу Косова пререгиструју своја возила са таблицама Србије на "РКС" таблице.