latinica  ћирилица
01/04/2023 |  10:36 | Аутор: СРНА

Јујић: Актуелан електронски упис првачића

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић изјавила је да је у протеклом периоду ресорно министарство развило одређени број електронских сервиса, посредством којих је грађанима и институцијама олакшан приступ услугама базираним на подацима из матичних књига, попут електронског уписа ученика у први разред основне школе.
Сенка Јујић - Фото: СРНА
Сенка ЈујићФото: СРНА

Јујићева је за Срну истакла да је е-упис ученика развило Министарство просвјете и културе уз подршку Министарства управе и локалне самоуправе, а којим су омогућили да школе, уз сагласност родитеља, из матичних књига у Републици Српској добију податке потребне за упис дјетета у школу.

- Овим су родитељи ослобођени обавезе да школама достављају штампане изводе из матичне књиге рођених и увјерење о држављанству за дијете, чиме је поједностављен поступак уписа дјеце, а истовремено остварене финансијске уштеде, како за родитеље, тако и за надлежне институције - нагласила је Јујићева.

ВИДЉИВИ ПОЗИТИВНИ ЕФЕКТИ ЕЛЕКТРОНСКИХ СЕРВИСА

Она је додала да су сад већ видљиви и позитивни ефекти употребе сервиса којим је омогућено матичним службама да у поступку обраде пријаве рођења, вјенчања или смрти, електронским путем добију податак о пребивалишту које је неопходан ради поступања по одређеној пријави и уписа тог податка у матичне књиге.

Сервис којим је убрзан поступак уписа у матичне књиге развијен је у сарадњи са Министарством унутрашњих послова /МУП/, а у функцији је од новембра 2022. године.

Јујићева је подсјетила и на један од најважнијих пројеката Владе Републике Српске, односно сервис "Е-беба" посредством којег родитељи новорођенчета у породилишту могу пријавити дијете без додатних административних процедура.

- Од покретања сервиса, односно друге половине 2021. године, кроз систем је прошло више од 13.714 пријава рођења у Републици Српској, од којих је око 71 одсто успјешно завршено без посјете родитеља матичној служби, што подразумјева да су новорођена дјеца уписна у матичну књигу рођених и одређен им је матични број - навела је Јујићева.

Предности овог сервиса дошле су до изражаја у ситуацији када, због епидемиолошких мјера изазваних пандемијом вируса корона, родитељи нису имали потребу да посјећују друге институције, као што су матична служба, МУП-а, Фонд здравственог осигурања.

Јујићева је истакла да су подржали и споразуме о електронској размјени података са Фондом здравственог осигурања и Фондом пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске који податке из матичне књиге умрлих користе за потребе вођења матичних евиденција осигураних лица, односно пензиопнера, и контролу корисника права и трошкова из здравственог и пензијског осигурања, јер се правовременим преузимањем података о умрлим спречавају злоупотребе.

- Продужили смо и Споразум о електронској размјени са Републичким заводом за статистику и омогућили матичним служабама да податке неопходне за израду статистичких извјештаја из области демографске политике достављају електронским путем, умјесто у папирном облику, што је резултирало значајним уштедама и повећало тачност података који се обрађују - рекла је Јујићева.

КОНТИНУИРАНА ПОДРШКА НЕРАЗВИЈЕНИМ И ИЗРАЗИТО НЕРАЗВИЈЕНИМ ОПШТИНАМА

Према њеним ријечима,значајан искорак у области стратешког планирања за јединице локалне самоуправе представља доношење Стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2023-2029. година, која представља интегрисани, мултисекторски стратешки документ који ће послужити као оквир у којем ће се развијати систем локалне самоуправе, те служити као основ за креирање стратегија развоја јединица локалне самоуправе.

- Тренутно је у изради акциони план за имплементацију Стратегије за период 2023-2025. година у коме ће бити даље разрађена динамика реализације мјера, пројеката и активности из стратешког документа, те оквирна финансијска средства и носиоци њихове реализације - рекла је Јујићева.

Она је додала да је ове године у плану доношење још једног стратешког документа који се односи на обуку службеника и изабраних званичника у области локалне самоуправе, а који ће се бавити питањима развоја дугорочно одрживог и функционалног система обуке у циљу јачања капацитета људских ресурса, те развоја ефикасне и одговорне локалне управе.

Јујићева је истакла да Министарство пружа посебну подршку неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе у циљу подстицања њиховог развоја, а и овогодишњи грант износи три милиона КМ, као и 300.000 КМ средстава за суфинансирање пројеката ових јединица локалне самоуправе.

Она је навела да су средства углавном намјењена за подршку производњи, извозу, оснивању и развоју малих и средњих предузећа, пољопривредној производњи и руралном развоју, заштити животне средине, изградњи и одржавању комуналне инфраструктуре, здравстеној заштити становништва и помоћи социјално угроженом становништву и бригу о младима, туризму и за остале намјене ради локалног развоја и ефикасног извршавања послова јединица локалне самоуправе.

- Министарство је од 2018. године, када је и почело суфинансирање оваквих пројеката, до сада подржало реализацију 76 пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе у укупном износу од 1.369.862 КМ - рекла је Јујићева.

Она је додала да се континуирана активност Министарства односи и на додјелу средстава гранта удружењима и фондацијама, те је суфинансирало и пројекте хуманитарних организација као што су Коло српских сестара, Мерхамети, Каритас и слично, а за те намјене додијељена су средства у износу од 401.300 КМ.

ЗАКОНСКИМ РЈЕШЕЊИМА ДО ЕФИКАСНИЈЕ УПРАВЕ

Када је ријеч о законским рјешењима, Јујићева је навела да је у протеклих сто дана рада Владе Српске усвојен Закон о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Српске којим су платни коефицијенти увећани за пет одсто за запослене у републичким органима управе са најнижим примањима, што је резултирало повећањем плате запосленима којима је нето плата испод просјечне нето плате у Српској.

- Народна скупштина је усвојила и Закон о измјенама и допуни Закона о републичкој управи којим је извршена реорганизација републичких органа управе на начин да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде преузело послове обављања управних и других стручних послова у области индустријске прераде дрвета и производње финалних производа од дрвета из надлежности Министарства привреде и предузетништва - рекла је Јујићева.

Она је додала да је овим законом Агенцији за државну управу укинуто, односно обрисано својство правног лица и тиме је омогућено заступање од стране Правобранилаштва Републике Српске пред судовима и другим надлежним органима у случајевима покретања управног спора против рјешења о пријему у радни однос од министарства, републичких управа или управних организација.

Јујићева је нагласила да су у завршној фази активности интерресорне радне групе која ради на изради новог закона о државним службеницима, а којим ће се унапредити рад државне службе у Републици Српској на начин да постане професионалнија, ефикаснија, ефективнија, која ће пружати боље услуге и бити на услузи грађанима и пословној заједници.

- Овим би био испуњен један дио од 14 кључних приоритета које је ЕУ доставила БиХ - нагласила је Јујићева.

Она је додала да ће Министарство координисати радом интерресорне радне групе која ће анализирати прописе из области комуналне полиције, те уколико резултати укажу на потребу измјене нормативног оквира, биће предложене измјене или допуне Закона о комуналној полицији и евентуално осталих прописа које утичу на организацију и функционисање комуналне полиције.