latinica  ћирилица
01/04/2023 |  12:22 ⇒ 13:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворена дионица аутопута "Милош Велики" од Новог Београда до Сурчина

Деоница ауто-пута "Милош Велики" од Новог Београда до Сурчина, дуга осам километара, отворена је данас у присуству предсједника Србије Александра Вучића.
Обраћање Вучића током отварања дионице ауто-пута (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић) -
Обраћање Вучића током отварања дионице ауто-пута (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић)

Ауто-пут од Новог Београда до Сурчина биће најбржа веза тог дијела Београда, посебно Земуна, са ауто-путем "Милош Велики".

Свечаном отварању присуствују премијерка Ана Брнабић, амбасадорка Кине у Београду Чен Бо, министар грађевинарства Горан Весић, министар финансија Синиша Мали и градоначелник Београда Александар Шапић.

Предсједник Вучић поручио је данас да "држава није играчка већ светиња коју морамо да чувамо, као и да само држава која има озбиљно и одговорно руководство може да гради своју земљу, а да истовремено не повећава јавни дуг".

- Ми смо се трудили претходних година да покажемо да можемо да градимо много више него што су радили људи у овој земљи у претходним генерацијама и успијевали смо то захваљујући озбиљној и одговорној политици - рекао је Вучић у обраћању.

Нагласио је да је држава светиња о којом морамо ра водимо рачуна.

- Само успјешна држава, а успјешна је она која је одговорна и озбиљна, која има озбиљно и одговорно руководство, може да гради своју земљу, а да истовремено не повећава јавни дуг - нагласио је Вучић.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изразила је задовољство због данашњег отварања дионице ауто-пута "Милош Велики", у чију изградњу су били укључени кинески радници.

- Драго нам је што данас отварамо ову дионицу, веома цијенимо труд кинеских и српских инжењера и радника који су радили на овој дионици пута - навела је Чен Бо. Драго нам је што ће српски пријатељи сваким даном осјећати благодати пута, додала је она.

Комерцијални уговор за деоницу Нови Београд - Сурчин потписан је са компанијом "Чајна комјуникејшнс констракшн компани", а његова вриједност је 70,5 милиона евра.

Градња је почела крајем марта 2021. године, а том саобраћајницом, која има урађену и бициклистичку стазу и тротар за пјешаке, излаз на ауто-пут "Милош Велики" биће скраћен за око 10 километара, јер више неће морати да иду преко ауто-пута Београд - Загреб.