latinica  ћирилица
01/04/2023 |  14:17 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Веритас: Ирска изручила Хрватској Србина Војислава Бузаковића

Србин Војислав Бузаковић изручен је из Ирске у Хрватску у потпуној медијској тишини, по хрватској потјерници, због наводно почињеног ратног злочина против цивила у Петровцима код Вуковара за вријеме рата у Хрватској, саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас".
Веритас - Фото: РТРС
ВеритасФото: РТРС

Бузаковић, родом из Петроваца код Вуковара, који има ирско држављанство, изручен је у ноћи са 30. на 31. март, након што га је 1. фебруара ухапсила ирска полиција по Европском налогу за хапшење осјечког суда.

Према документацији "Веритаса", против Бузаковића и још осам особа, тужилаштво у Вуковару подигло је оптужницу 4. септембра 2007. године, која их терети да су од почетка августа 1991. године до краја фебруара 1992. године у Петровцима, у просторијама милиције САО Крајине, "као припадници милиције и паравојних јединица", противправно приводили и затварали цивиле.

Они се сумњиче да су затворене цивиле испитивали, тукли и на друге начине злостављали, с тим да се Бузаковић терети за учествовање у физичком малтретирању четири особе /Иринеја Нађорђа, Јанка Тиркајле, Михајла и Пере Харди/.

Овом оптужницом, осим Бузаковића, оптужени су и Никола Радојчић, Мирослав Иван, Миленко Ђурђевић, Предраг Стојчевић, Драган Жакула и Душко Самарџић, сви у одсуству, те Жељко Вујић, у присуству.

Браниоци по службеној дужности свих оптужених поднијели су приговоре против оптужнице, али их је Жупанијски суд у Вуковару рјешењем од 3. априла 2008. одбио као неосноване.

Ванпретресно вијеће Жупанијског суда у Вуковару је 9. јуна 2011. године раздвојило кривични поступак у односу на оптуженог Жељка Вујића, али је, након првог рошишта за главни претрес, обуставило поступак против њега због смрти.

Предмет је у међувремену, због промјене у надлежности за процесуирање ратних злочина, уступљен Жупанијском суду у Осијеку, који је 12. јула 2022. године за Бузаковића издао "европски налог за хапшење", на основу којег је и ухапшен у Ирској, гдје већ дуги низ година живи са породицом и чије држављанство је у међувремену стекао.

"Веритас" подсјећа да је, на основу хрватске међународне потјернице, 5. јануара 2020. године на аеродрому у Малмеу, шведска полиција ухапсила Миленка Ђурђевића, који је, након проведеног екстрадиционог поступка, у августу 2020. године изручен у Хрватску.

Неправоснажном пресудом Жупанијског суда у Осијеку од 14. фебруара 2022. године Ђурђевић је проглашен кривим и осуђен на казну затвора од три године.

Жупанијски суд у Осијеку је против Душка Самарџића и Драгана Жакуле 10. маја 2021. године обуставио кривични поступак због преквалификације на кривично дјело оружане побуне.

Од почетка ове године ово је друго хапшење особа српске националности са подручја Хрватске по хрватским међународним потјерницама због наводно почињених ратних злочина 1991. године.

Осим Бузаковића, у јануару су америчке власти ухапсиле Југослава Видића, осуђеног у Хрватској на 20 година затвора због наводног ратног злочина у Петрињи, против којег се пред правосудним органима САД још води екстрадициони поступак.

Видић је емигрирао у САД 1999. године и одмах се пријавио за држављанство, које му је одобрено 2005. године.

"Веритас" подсјећа да је на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшено 185 Срба, од којих су 73 изручена Хрватској.

Од изручених до сада је против њих 30 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Тренутно се у хрватским затворима због кривичних дјела ратних злочина налази 29 особа српске националности, бивших припадника ЈНА и Српске војске Крајине, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуде.