latinica  ћирилица
01/04/2023 |  14:26 ⇒ 14:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Слобода након пола вијека: Лолита, кит убица, поново у океану

Званичници Морског акваријума у Мајамију постигли су "обавезујући договор" са непрофитном организацијом "Пријатељи Лолите", по коме ће кит убица од 2,26 тона, познат под именом Лолита у року од двије године бити пуштен у Тихи океан, након више од пола вијека проведених у акваријуму.
Лолита, кит убица (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/илустрација) -
Лолита, кит убица (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/илустрација)

За повратак Лолите у природну средину биће потребна сагласност америчке савезне владе, преноси Ројтерс.

Лолита, орка стара 57 година, деценијама је била једна од највећих атракција Морског акваријума у Мајамију, а у марту 2022. године је отишла у заслужену пензију након промјене менаџмента.

- Жељели смо да Лолити обезбиједимо бољу будућност, то је један од разлога који нас је мотивисао да стекнемо властништво над Морским акваријумом у Мајамију - рекао је извршни директор компаније Делфин, која је нови власник акваријума, Едуардо Албор.

Друштва за заштиту животиња су се годинама неуспјешно пред судом борила за то да Лолита буде пуштена на слободу након што је америчка Национална канцеларија за океане и атмосферу 2015. године прогласила орке за угрожене животињске врсте.

Лолита, која је била ухваћена 1970. године у ували код Сијетла, позната и под именом Токи, што представља скраћеницу индијанске ријечи за кита, "токитае".

Китови убице су веома дружељубиве животиње које живе до 80 година.