latinica  ћирилица
01/04/2023 |  15:53 ⇒ 18:04 | Аутор: sputniknews.com

Игуману Кијевске лавре позлило у судници у Кијеву, саслушање одложено

Старјешина Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел на суду у Кијеву саопштио је да се осјећа лоше због чега је судија помјерио саслушање за 3. април, саопштили су локални медији.
Mитрополит Павел (Фото: EPA/STEPAN FRANKO) -
Mитрополит Павел (Фото: EPA/STEPAN FRANKO)

- Митрополит Павел је током судског засједања изјавио да му је позлило, пао му је шећер у крви. С тим у вези судија је одложио сједницу за понедјељак у 9.00 часова - пише лист.

Тада ће суд разматрати мјеру забране против игумана.

Како наводи лист, митрополит је напустио салу, а одбрана је поднијела захтев да им се доставе на увид оригинални аудио-снимци које је раније објавила Служба безбједности Украјине (СБУ). Међутим, оригинали нису достављени пошто "једноставно не постоје у досијеу тужилаштва".

Адвокати митрополита саопштили су да је дио оптужби против њиховог штиц́еника заснован управо на аудио-снимцима СБУ, те да оригинални снимци морају бити достављени одбрани.

Раније је саопштено да је у Шевченковском окружном суду у Кијеву почело саслушање о изрицању мере забране игуману Кијевско-печерске лавре митрополиту Павелу. Тужилаштво је тражило данонћни кућни притвор.

Адвокат митрополита је тражио да се суђење одгоди за понедјељак како би имао времена да се упозна са материјалом предмета, као и изузеће судије због пристрасности, али је суд одбацио захтјеве, пренио је портал "Страна".

Раније данас старешина Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел изјавио да му је уручено обавјештење о покретању поступка због сумње да је одговоран за распиривање међувејрске мржње и сарадњу с Русијом.

Потом су припадници СБУ извршили претрес просторија у којима митрополит живи. Украјинска православна црква је саопштила да су митрополита позвали и на саслушање у подне по локалном времену.

Старјешина Кијевско-печерске лавре је рекао да је све што се тренутно догађа прогон Цркве.