latinica  ћирилица
01/04/2023 |  16:44 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Активисти зацрнили воду у фонтани у Риму

Активисти који се противе климатским промјенама обојили су у црно воду у фонтани у барокном стилу у подножју Шпанских степеница у Риму, у протесту који, према њиховим ријечима, указује на сценарио "смака свијета".
Активисти у Риму (Фото: EPA-EFE/VINCENZO LIVIERI) -
Активисти у Риму (Фото: EPA-EFE/VINCENZO LIVIERI)

Троје активиста из организације за борбу против климатских промјена Посљедња генерација сипали су угљеничну течност на бази поврћа у знамениту фонтану из 17. вијека, прије него што их је полиција отпратила са ове локације.

Фонтану у облику чамца дизајнирао је чувени италијански вајар Пјетро Бернини. Према популарној причи, он је био инспирисан открићем чамца на тргу 1598. године, након што га је поплавила ријека Тибар, наводе активисти, а преноси АФП.

- Претварање воде у црно наговјештава сценарио краја свијета према којем идемо све брже - суша се смјењује са разорним поплавама, које ће ставити тачку на живот на Земљи, заједно са топлотним таласима - наводи се у саопштењу.

Посљедња генерација почела је да спроводи мирне, али ометајуће протесте у Италији прошле године уочи општих избора, позивајући политичаре из свих странака да им борба против климатских промјена буде