latinica  ћирилица
01/04/2023 |  18:23 ⇒ 02/04/2023 | 13:30 | Аутор: РТРС

Шта се крије иза новоосноване платформе Западнобалканска четворка? (ВИДЕО)

Алтернатива Отвореном Балкану или подршка албанским интересима у региону- шта се крије иза новоосноване регионалне платформе под именом Западнобалканска четворка?
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Да је формирана у главном граду Сјеверне Македоније, објављено је прије три дана. Уз ову земљу, дио платформе су и Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово.

Као свој стратешки циљ, поставили су потпуну усклађеност са спољном политиком Европске уније. Занимљиво је да је премијер Сјеверне Македоније само два дана касније у Београду изјавио да је састанак четворке био неформалан.
Аналитичари ову иницијативу виде као нови притисак на Србе.

Као поуздани партнери НАТО-а и Европске уније, Сјеверна Македонија, Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово у потпуности ће усагласити спољну и безбједносну политику према Русији и евроатланским интеграцијама.
Саопштио је то након састанка у Скопљу, министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи.

Вијест се брзо проширила регионом и отворила бројна питања.

На њих је дијелом одговорио премијер Сјеверне Македоније, Димитар Ковачевски током званичне посјете Београду.

- То није нека озбиљна платформа која има неке меморандуме о сарадњи или споразуме који су потписани. Ради се о неформалном састанку где су се размијенила мишљења у односу на усаглашеност са спољном политиком Европске уније - рекао је Ковачевски.

Званични Београд још нема став о питању Западнобалканске четворке, јер иницијатива није формална, поручила је кратко премијерка Ана Брнабић.

- Био је један састанак, након тог састанка се неко слико и поставио неке ствари тако да не постоји ништа формално око чега бих ја могла да се изјасним - истакла је Брнабићева.

Да се иза иницијативе договорене у Скопљу крије идеја о "великој Албанији", упозорава предсједник Српске Милорад Додик. Овакво организовање, каже, корак је ка јачању албанског фактора у региону, а све под покрићем „европских стандарда.“

- Као што можете да видите то је склопљена албанска четворка у суштини – Албанац из Македоније, Албанац с Косова, Албанац из Албаније и у Црној Гори имамо такву власт какву имамо. Они покушавају да направе албанску причу и „велику Албанију“, они се само покривају том причом о Европи - навео је Додик.

И док на сваки пројекат повезивања и интегрисања албанског народа на Балкану западни центри моћи гледају благонаклоно, сличне српске пројекте, подсјећа Додик, проглашавају дестабилизујућим. Истиче да и овај пут, служећи се двоструким стандардима, запад настоји маргинализовати Србе.

- Ево ја сад кажем да је наш циљ уједињење. Сад ме зовните за два дана да чујете какви су коментари. А то значи да ћемо се одвојити од БиХ и припојити Србији. Ја то озбиљно мислим. Само бирамо тренутак кад ћемо то урадити. То није уопште спорно. Они могу све, је ли? - додао је Додик.

Уз јачање албанског националног простора науштрб српског, бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче и да иницијатива четворке доприноси доминацији НАТО-а на простору Западног Балкана.

- Прво, ту нема српског фактора – нема БиХ и Србије. Друго то је простор који је у потпуности под доминацијом НАТО-а и треће је да је један од стратешких циљева западна политика према Русији у овом тренутку, односно мора бити у функцији те политике - истиче Миливојевић.

А узимајући у обзир да су Сјеверна Македонија, Албанија и Црна Гора признале независност Косова, Миливојевић слути додатни покушај да се, путем иницијативе четворке, афирмише косовска државност.

- Црна Гора се није изјаснила око Отвореног Балкана, а овдје директно јесте. С друге стране, ове земље су признале Косово, то значи да ту нема мјеста за Србију - истакао је Миливојевић.

Замах у стварању различитих групација у Европи које су начелно вођене антируском политиком, јасно говори да се Америка креће ка потпуној доминацији над Европом која је, истиче Миливојевић, пред западом одавно умукнула.