latinica  ћирилица
01/04/2023 |  18:23 ⇒ 02/04/2023 | 13:30 | Аутор: РТРС

Предсједнички избори у Црној Гори: Стабилнији политички период или наставак турбуленција? (ВИДЕО)

У Црној Гори у поноћ је почела изборна тишина уочи другог круга предсједничких избора који ће бити одржан сутра. У другом кругу грађани ове државе бираће између актуелног предсједника и кандидата Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и кандидата Покрета Европа сад Јакова Милатовића.
Избори у Црној Гори (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Избори у Црној Гори (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Гласачко право има више од 542 хиљаде грађана.

Кључно питање које се постављало пред аналитичаре у протекле двије седмице било је - може ли Милатовић побједити Ђукановића и тиме окончати његову тродеценијску владавину?

Мило Ђукановић и Јаков Милатовић сутра ће одмјерти политичке снаге. Након првог круга, благу предност имао је Ђукановић, са 35 одсто освојених гласова, док је Милатовић имао 29 одсто. И један и други увјерени су да ће 3. априла осванути као "предсједник Црне Горе".

- Зато ја позивам све грађане који желе љепшу слободнију праведнију богатију Црну Гору, да не сједе више скрштених руку и да изађу 2. априла да заједно запечатимо побједу, да пошаљемо једну прошлост у прошлост, и да закорачимо стварно у једну љепшу будућност свих нас који живимо у Црној Гори - рекао је предсједнички кандидат Јаков Милатовић за РТНК.

Са друге стране, предсједнички кандидат Мило Ђукановић, истакао је за Euronews, да је његова предност 22.000 гласова из првог круга.

- Моја предност је 22.000 гласова из првог круга. Апсолутно сам убијеђен да могу да освојим нових 40.000 у другом кругу и једнако тако сам сигуран да је то довољно за побједу. Рачуницу видим у оним људима који нису учествовали у првом изборном кругу - истакао је Ђукановић.

Покрет "Европа сад" има већи коалицини капацитет, кажу стручњаци, јер су их након првог круга подржали ДФ, Демократе, СНП, као и неке мањинске странке. У том већем распону странака које ће дати подршку Милатовићу, аналитичари виде сигуран пут ка његовој побједи 2. априла.

- И прије првог круга се говорило да ће Ђукановић бити побједник, да ће добити највише гласова, али неће имати тај капацитет коалициони у другом кругу да би имао преко 50 одсто + 1 добијени глас. Мада, и ови избори ће бити толико сложени, јер су они много више од обичне математике. Ако би сада збрајали то као неку математику, онда није спорно – Милатовић ће има ти 60-ак одсто гласова , а Ђукановић око 40-ак одсто - рекао је политички аналитичар Срђан Вукадиновић.

Нешто од тог гласачког колача очекује и Ђукановић, који вјерује да ће дио гласова ДФ-а и других странака које су подржале Милатовића након првог круга, да се прелије и на његову страну. Оптужује Милатовића да је клеронационалиста, да баштини идеју "велике Србије" и да је под утицајем Српске православне цркве. Томе је додао и популистичко обећавање бољих економских услова за грађане, које се не заснива на расту БДП-а, каже Ђукановић, него ће доћи из иностраних кредита.

- Коначно, свједочимо томе да подршка господину Милатовићу долази са таквих адреса из међународне заједнице, почев са војводом Шешељем - каже Ђукановић.

Ђукановић је с радошћу дочекао подршку "Мајки Сребренице" и Соње Бисерко. Милатовић не крије да је вјерник Српске православне цркве.

За телевизију Вијести, рекао је да поштује све вјерске организације.

- Рекао сам да поштујем и да ћу поштовати као легалиста све вјерске организације укључујући и "црногорску православну цркву" и све остале које су у складу са законима Црне Горе, регистроване у Црној Гори - додао је Милатовић.

Милатовић је био један од министара у Влади која је минималну плату у Црној Гори готово удуплала, подсјећају политиколози. Уколико се деси да Мило Ђукановић изгуби на предсједничким изборима, многи се питају да ли ће то значити и потпуно повлачење из политике.

Шта год да Црна Гора одлучи сутра, стручњаци су у једном сагласни - тек ће парламентарни избори у јуну да покажу да ли је црногорско друштво коначно ушло у стабилнији политички период или ће турбуленције да се наставе.