latinica  ћирилица
01/04/2023 |  18:51 ⇒ 18:52 | Аутор: Агенције

Руски МИП: Кијев за 1. април прогања православце

Министарство спољних послова Русије саопштило је да Украјина обиљежава Свјетски дан шале, 1. април, хапшењем намјесника Кијевско-печерске лавре и прогоном православних.
Руски МИП (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Руски МИП (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV)

- Раније је Украјина обиљежавала 1. април фестивалом хумора и сатире "Хуморина", који се сваке године на овај дан одржавао у Одеси, а данас се овај дан обиљежава хапшењем митрополита Павела и прогоном православних. Зеленском честитамо професионални празник - објављено је на "Телеграм" каналу руског министарства.

Старјешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павел изјавио је данас да му је уручено обавјештење о покретању поступка због сумње да је одговоран за "распиривање међувјерске мржње и сарадњу с Русијом".

Након тога су припадници Службе безбједности Украјине претресли просторија у којима митрополит живи, а потом су га позвали на саслушање.

Медији су јавили да је митрополиту позлило у судници и да је саслушање одложено за 3. април, а потом је објављено да је суд у Кијеву донио рјешење о принудном привођењу старјешине Кијевско-печерске лавре, преноси "Спутњик".