latinica  ћирилица
01/04/2023 |  21:03 ⇒ 02/04/2023 | 09:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Канцеларија за КиМ: Курти покушава да изазове нову кризу

Насилним, нервозним и изнуђеним потезима тзв. косовске полиције која је данас ухапсила Милована Б. у Зубином Потоку и наставила да малтретира Србе на сјеверу Косова и Метохије, показује се заправо права намјера Аљбина Куртија, а то је покушај изазивања хаоса и стварања нове кризе, саопштено је вечерас из Канцеларије за КиМ Владе Србије.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

- Курти на сваки могући начин, преко својих посилних, покушава да изазове тензије на северу Косова и Метохије, како би испровоцирао реакцију Срба, које би потом оптужио за потенцијалну ескалацију ситуације на терену, само да би побјегао од дијалога и обавеза из Охрида које се тичу формирања ЗСО - наводе из Канцеларије.

Није случајно Курти, како додају, изабрао да баш данас крене да хапси Србе, као што је и позив за издржавање казне Ивану Тодосијевићу темпирао пред почетак разговора у Бриселу и што је наставио да на сваки начин малтретира Србе на сјеверу КиМ, не би ли у стварању кризе нашао оправдање и избегао формирање ЗСО, а затим себи продужио вријеме на власти, а све заклањајући се иза некакве "борбе против корупције".

- Курти, по опробаном сценарију, подиже тензије на терену и призива ескалацију сваки пут пред разговоре у Бриселу, иако је добио јасна упозорења међународних званичника да спусти тензије, престане са једностраним насилним потезима и крене у процес нормализације односа - додаје се у саопштењу.

Из Канцеларије за КиМ још наводе да је сада свима јасно ко је фактор нестабилности на Западном Балкану, ко руши дијалог, тако да, како додају, "ништа код Куртија не може бити 'нормално' па ни нормализација односа".