latinica  ћирилица
01/04/2023 |  21:06 ⇒ 02/04/2023 | 12:40 | Аутор: СРНА

Пронађен изборни материјал, бирачки спискови и копије личних карата Црној Гори

Управа полиције Црне Горе саопштила је да је у складу са законским овлаштењима, а у сарадњи са надлежним државним тужилаштвима, предузела низ мјера и радњи ради откривања и спречавања вршења кривичних дјела против изборних права.
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

Полицијски службеници су, како се наводи, на територији више црногорских градова спровели активности на откривању и спречавању потенцијалних кривичних дјела у вези злоупотребе изборног процеса на предсједничким изборима у Црној Гори.

Извршени су претреси на више локација ради обезбјеђења материјалних и других доказа, прикупљена обавјештења од више лица за која су постојале оперативне информације да врше кривична дјела из области дјела против изборних права.

Подгоричка полиција је извршила претресе на шест локација. На једној локацији пронађен је изборни материјал са именима лица и одређеним ознакама, док су на другој пронађени бирачки спискови и копије личних карата.

У саопштењу се наводи да је у односу на ова два предмета у току комуникација са надлежним државним тужилаштвом.

- Полиција у Бијелом Пољу заједно са тужилаштвом предузима активности поводом пријаве да су непозната лица покушала да узму личну карту од једног корисника Дома старих у том граду и других лица с циљем онемогућавања гласања на предсједничким изборима - додаје се у саопштењу.

Из Управе полиције поручују да ће полиција наставити са предузимањем ових активности како би се спријечиле злоупотребе изборног процеса и процесуирали евентуални починиоци кривичних дјела.

Управа полиције апелује на све учеснике изборног процеса да се придржавају закона и на тај начин допринесу демократским условима за одржавање слободних предсједничких избора.

- Упозоравамо да ће сва лица, без изузетка, за која се утврди да су извршила кривична дјела из области дјела против изборних права бити процесурина у складу са законом - поручују из Управе полиције Црне Горе.

У Црној Гори сутра се одржава други круг предсједничких избора у којем ће се надметати кандидати Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић и Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић.