latinica  ћирилица
02/04/2023 |  08:21 ⇒ 09:41 | Аутор: РТРС

Орбан: Брисел постао проратна институција

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да санкције које је ЕУ увела Русији имају разорне ефекте по европску економију те истакао да је Брисел одустао од мира и просперитета и постао проратна институција.
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Потцјењивање прилагодљивости једне земље, укључујући и моћну земљу као што је Русија, фатална је грешка и оно што видим јесте да се Руси прилагођавају ситуацији коју су створиле европске санкције. С друге стране, ефекти санкција на европску економију су очигледно разорни - рекао је Орбан у интервјуу за Кошут радио.

Он истиче да је савршено очигледна корелација да ако постоји рат, постоји инфлација, а ако се на рат реагује санкцијама, инфлација ће се још више повећати.

Орбан је рекао да се међу западним лидерима не повећава број оних који су за мир, упркос растућем броју погинулих у Украјини и насупрот жељама грађана земаља ЕУ.

- Међу грађанима је почео да се јавља умор од рата, какав је доживљаван кроз европску историју и сада се догађа поново. Истраживања говоре другачију причу од реторике лидера. Европски народ се креће ка миру како се повећавају број жртава, бол и губици - рекао је мађарски премијер.

Он каже да та промјена расположења није стигла до лидера, те да за сада велики дио Европе остаје проратни и ставља све оштрија средства на располагање Украјини.

Орбан је поновио да ова спирала ескалације, коју Мађарска критикује од самог почетка сукоба, има потенцијал да заврши у Трећем свјетском рату.

- Главни разлог зашто је Мађарска изузетак у европском мејнстриму то што сматра да на моралној основи треба заузети став у корист мира - каже Орбан и додаје да људи у Европи ипак желе да једу и живе и не желе да до њих дође рат.

Орбан је навео да ће мађарски парламент усвојити резолуцију да остане при свом мировном ставу и позвати на прекид ватре.

- Сада не треба да говоримо о мировним преговорима, већ о прекиду ватре - рекао је Орбан и додао да када се деструкција у Украјини заустави и када људи више не буду умирали, тек тада може да се разради садржај споразума.

Орбан је критиковао ЕУ, јер је одустао од основних циљева - трајног мира и окружења у којем државе чланице могу да одрже или унаприједе свој просперитет, преноси "Спутњик".

- Умјесто тога, Брисел је одустао од оба циља и постао проратна институција - наводи Орбан.