latinica  ћирилица
02/04/2023 |  08:38 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Захваљујући акционим плановима и програмима запослено 5.970 лица

У Републици Српској прошле године је запослено укупно 5.970 лица, од којих је 2.830 жена, захваљујући спровођењу Акционог плана запошљавања, речено је у Министарству рада Српске.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација)Фото: РТРС

Програми запошљавања, који се спроводе у складу са Стратегијом запошљавања као приоритетне групе, између осталог, препознају жене и то оне у руралним подручјима, жене жртве породичног насиља и ратне тортуре.

Из ресорног министарства за Срну подсјећају да је ријеч о програму подршке запошљавању циљних категорија у привреди Српске који се спроводи од 2016. године са изузетно добрим ефектима.

У фокусу програма запошљавања су дугорочно незапослена лица, односно пријављени на евиденцију 12 мјесеци и дуже, лица са ниским квалификацијама пријављена на евиденцију најмање шест мјесеци, те незапослена лица из руралних подручја, са посебним освртом на жене.

На овом списку налазе се и лица старости 40 и више година, лица са инвалидитетом, бивши штићеници домова за незбринуту дјецу, жртве насиља, самохрани родитељи и родитељи тешко болесне дјеце, без обзира на дужину чекања на евиденцији, те корисници одређених социјалних давања.

Када је ријеч о запошљавању жена, не постоје посебни критеријуми, а активности код одобравања средстава спроводе се у складу са Правилником о условима, критеријумима и начину спровођења мјера активне политике запошљавања.

- Када говоримо о родној равноправности и заштити и положају жена, у свим програмским документима и политикама, нормативним актима и плановима запошљавања води се рачуна о равноправности полова. Посебна пажња поклања се заштити родитељских права, трудница и мајки - нагласили су у Министарству.