latinica  ћирилица
02/04/2023 |  09:35 ⇒ 09:36 | Аутор: РТРС

Додик: Предузећа у Српској у прошлој години остварила добит преко три милијарде КМ

Предузећа у Републици Српској у прошлој години остварила су добит преко три милијарде КМ. То је нешто чиме треба да се поносимо и будемо свјесни да је то остварено у нестабилним и тешким околностима, написао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свом Инстаграм налогу.
Милорад Додик (Фото: Б. Здриња) -
Милорад Додик (Фото: Б. Здриња)

- На годишњем избору најбољих предузећа, у организацији Привредне коморе Републике Српске, истакао сам добре економске податке и да је у периоду јануар - фебруар ове године остварен извоз у вриједности од 875 милиона КМ, што је за 8,8 одсто више него у периоду јануар - фебруар прошле године, односно проценат покривености увоза извозом износио је 91 одсто. Желимо да то буде више од 100 одсто покривености, јер знамо шта то значи и сматрам да имамо потенцијала - каже Додик.

Како Додик истиче, Српска данас има највећи број запослених.

- Република данас има највећи број запослених откад постоји, а то је преко 290.000, тако да се одмичемо од ситуације када смо имали једнак број запослених и пензионера. У исто вријеме је одговорност према запосленима видљива кроз повећање просјечне плате. Она је преко 1.200 КМ, што говори о томе да и тај тренд у Српској расте полако, али сигурно, не угрожавајући пословање - истиче Додик.

Додаје, да ће се у наредном периоду тражити рјешења за повећања плата у реалном сектору.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

- У наредном периоду морамо да тражимо рјешења за повећање плата и то у реалном сектору, али уз стимулацију коју држава мора да обезбиједи. Битно је да задржимо раднике, да покажемо да се овдје може радити и зарадити - каже Додик.

Поред бројних радник састанака, Додик је посјетио и породицу Бадњар из Фоче.

- Прошле седмице, поред бројних радних састанака, нашао сам времена да посјетим породицу Бадњар из Фоче, којој сам обезбиједио куповину нове куће. Ради се о вриједним људима, који имају шесторо дјеце и који сада имају услове да им својим радом обезбиједе нормалан живот - истакао је Додик.

Манифестација коју је организовала Фондација "Српска кућа", каже Додик има улогу да вишечланим породицама ообезбиједи адекватне услове за живот.

- Присуствовао сам и манифестацији коју је организовала Фондација "Српска кућа", која је такође фокусирана на помагање вишечланим породицама у Српској да обезбиједе адекватне услове за живот - додаје Додик.

Каже, све ове активности показују хуману и лијепу страну заједнице и спремност да се помаже онима којима је то потребно.