latinica  ћирилица
02/04/2023 |  10:58 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Законом о незапосленом родитељу четворо и више дјеце обухваћено 3.475 породица

Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској изузетно је значајна системска мјера којом је до сада обухваћено 3.475 породица, односно 15.115 дјеце, рекла је Срни помоћник министра за породицу Републике Српске Јелена Куртиновић.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Куртиновићева је појаснила да је ова мјера дефинисана као трајно право за незапослене родитеље четворо и више дјеце и остварује се све док је најмлађе дијете малољетно.

- Законом је предвиђена исплата по 750 КМ незапосленим родитељима четворо и више дјеце који испуњавају Законом прописане услове, а с обзиром на то да се на овај износ уплаћују припадајући порези и доприноси, јасно је да је ријеч о значајној подршци вишечланим породицама, док ће родитељи захваљујући овом примању моћи дав остваре право на пензију - рекла је Куртиновићева.

Према њеним ријечима, за ове намјене у буџету су предвиђена средства од 70 милиона КМ, а од почетка примјене Закона до данас исплаћено је 6.175.500 КМ.

- Током прошле године на основу Одлуке о исплати финансијске помоћи незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској за ове намјене издвојена су три милиона КМ - навела је Куртиновићева.

Она је напоменула да корисници који испуњавају услове, а до сада се нису јавили Министарству, могу то да учине у сваком тренутку, јер не постоји временско ограничење када је ријеч о пријави за остварење овог права.

Куртиновићева је појаснила да се захтјев који је потребно попунити налазе на сајту Министарства породице, омладине и спорта и да је у њему наведена сва потребна документација коју корисници са захтјевом шаљу поштом на адресу Министарства.

- Закон је у односу на Одлуку о исплати финансијске помоћи незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској претрпио одређене измјене и јасније дефинисао услове за остварење овог права, што је искључило одређене категорије, али су и уведене нове, попут самохраних родитеља - навела је Куртиновићева.

Она је додала да је Министарство у претходном периоду уложило максималан напор да изађе у сусрет свим корисницима који испуњавају услове прописане Законом, да то право и остваре, те најавила да ће то чинити и даље.

Куртиновићева је напоменула да ће Министарство све важне информације у вези са реализацијом овог, али и свих других права породица и дјеце у Републици Српској, саопштавати, као и до сада, посредством медија и званичних канала информисања Министарства.

- Позивамо грађане да се не информишу путем различитих група на друштвеним мрежама како бисмо избјегли све неспоразуме - навела је Куртиновићева.