latinica  ћирилица
02/04/2023 |  11:35 ⇒ 13:29 | Аутор: sputniknews.com

Дачић након сједнице Бироа за координацију рада служби безбједности: Стање на КиМ је све горе

Секретар Савјета за националну безбједност Ивица Дачић изјавио је данас да је безбједносна ситуација на КиМ све тежа због неодговорног понашања привремених приштинских институција, за које је рекао да су главни генератор свих криза у јужној српској покрајини.
Ивица Дачић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ивица Дачић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Послије седнице Бироа за координацију рада служби безбиједности, Дачић је позвао међународну заједницу да заустави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Нагласио је да се понавља иста прича и да Приштина наставља са рушењем свих договора који су постигнути, као онај о таблицама, генеришући нове кризе и дестабилизацију ситуације на КиМ, а самим тим и у региону.

- Ово је прави показатељ њихове јасне намјере да не желе мир и да покушавају да избјегну обавезе које су, између осталог, преузели и у Охриду. А прва обавеза јесте формирање Заједнице српких општина. У том погледе, ово је још један показатељ за међународну заједницу да мора озбиљно да схвати наша упозорења и да хапшењем и прогоном Срба, кршењем загарантованих права и слобода, стварају нове кризе да не би дошло до нових договора који би били корак даље у нормализацији стања - поручио је Дачић.

Он је истакао да се све то сада дешава уочи наставка дијалога Београда и Приштине 4. априла у Бриселу.

- Јасно је да је на помолу стара ситуација, а нова криза коју генерише Приштина. Ми ћемо све учинити, као и до сада, да штитимо мир, будемо конструктивни, али сталне провокације Приштине стварају атмосферу свему ономе о чему се разговарало. Ово је, у ствари, покушај бјежања од формирања ЗСО - казао је Дачић.

Навео је да то међународна заједница мора озбиљно да схвати и да изврши притисак на Приштину.

- Они представљају Србе као реметилачки фактор, криминалне групе које пале аутомобиле и долази до масовне репресије над Србима на КиМ и то не може да доведе до смиривања ситуације. Зато хитно зауставите Аљбина Куртија. То је одговорност међународне заједнице и то је главна порука сједнице - рекао је Дачић.

Казао је да је на сједници Бироа за координацију рада служби безбиједности разматрана и геополитичка ситуација и односи у свијету и како ће се одразити на нас, а да ће сљедећа седница Бироа у априли бити посвећена борби против криминала и корупције.

Сједници Бироа су присуствовали чланови тог тијела: директор Безбједносно-информативне агенције Александар Вулин, директор Војнобезбједносне агенције генерал-мајор Ђуро Јованић, заменик директора Војнообавештајне агенције пуковник Дејан Пајић, министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и директор Канцеларије савјета за националну безбиједност и заштиту тајних података Горан Матић.