latinica  ћирилица
02/04/2023 |  12:53 ⇒ 13:10 | Аутор: РТС

Петковић: Курти изазива инциденте како би избjегао формирање ЗСО

Због хапшења Србина из Зубиног потока директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на заједничкој конференцији са предсједником Српске листе Гораном Ракићем рекао је да је Приштини у интересу да дође до инцидената на сјеверу КиМ.
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg) -
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg)

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао је да Аљбин Курти не жели мир, дијалог са Београдом и формирање ЗСО и да због тога изазива инциденте широм КиМ.

- По већ утврђеном рецепту како се понаша Приштина пред наставак сваког дијалога у Бриселу, ми имамо инциденте на терену и могуће кризе које генерише Приштина - рекао је Петковић.

То је, каже, њихов начин да проблемима на терену, хапшењима, малтертирањима, угрожавањима безбједности Срба на KиM угрозе процес дијалога.

- Курти не жели мир, Курти не жели дијалог и не жели ЗСО. Зато смо на помолу јдне нове кризе коју поново по питању таблица жели да изазове Курти - рекао је Петковић.

Горан Ракић, предсједник Српске листе, навео је да ће, уколико се настави репресија и уколико се не ослободи ухапшени Милован Божовић позвати народ на општи отпор, на општи устанак, јер, како истиче, репресија Аљбина Куртија и институција које он води више не могу да се трпе.

- Ово није уперено против албанског народа, ово се односи на институције које води Аљбин Курти на репресију коју спроводи над српским народом - рекао је Ракић.