latinica  ћирилица
02/04/2023 |  15:11 ⇒ 21:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Симић: Ако не престане репресија Куртијевог режима, слиједи устанак српског народа

У случају да се не пусти синоћ ухапшени Милован Божовић и не престане репресија Куртијевог режима, српски народ то више неће трпјети, нити прихватити, рекао је потпредсједник Српске листе Игор Симић, на конференцији за медије Српске листе у сјеверном дијелу Косовске Митровице.
Игор Симић (Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Игор Симић (Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Послије састанака руководства Српске листе, на којима је анализирана ситуација послије, како је рекао Симић, отмице Милована Божовића, Србина из општине Зубин Поток, коме се на терет стављају кривична дјела за шта Приштина није пружила ниједан ваљани доказ, што је према Симићевим ријечима правило када се хапсе Срби од стране режима Аљбина Куртија.

То је, како је истакао Симић, кап која је прелила чашу, наводећи примјере да се људи малтретирају сваког дана.

- Ми смо синоћ издали саопштење да је став српског народа, више него јасан. У случају да се господин Божовић не пусти, уколико не престане притисак и репресија које режим Аљбина Куртија спроводи над Србима на Косову и Метохији, српски народ ће се подићи и јасно указати на неприхватљивост ове ситуације или да будем још директнији, ово ће бити устанак српског народа против терора и режима Аљбина Куртија, а са циљем заштите основна људска права која тражимо и за Србе, али и за све остале народе који живе на овим просторима - истакао је Симић.

Додао је да је "очигледно да режим Аљбина Куртија и нажалост неки међународни представници мисле да су Срби навикнути на то да свако може да буде оптужен, па чак и осуђен без икаквих доказа".

Он је нагласио да се свако хапшење Срба спроводи уз бруталну примјену силе, а да одмах послије хапшења министар унутрашњих послова самопроглашеног Косова Џељаљ Свечља већ пресуђује, што додатно ствара тензије међу српским народом.

- У претходном периоду смо имали 32 етнички мотивисана напада на простору Косова и Метохије, у којима су по правилу жртве били Срби и њихова имовина. У последњих десетак дана смо на територији општине Грачаница имали неколико пљачки и по правилу за све то нико није нити осумњичен, нити ухапшен, тако да се ствара један амбијент у којем напад на Србе и на њихову имовину пролази некажњено и то мотивише неког другог да поново нападне, свјестан да неће одговарати за своја злодјела - истакао је потпредсједник Српске листе.

Симић је подсјетио и да су припадници специјалне полиције тзв. Косова незаконито и против такозваног устава Косова присутни на сјеверу, јер састав полиције мора да одражава етнички састав територије на којој се налазе.