latinica  ћирилица
02/04/2023 |  15:12 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

Ученик из Умага погинуо у Прагу на матурском путовању

Седамнаестогодишњи матурант поречке Средње школе Мате Балоте смртно је страдао у ноћи с петка на суботу, нешто иза поноћи, на матурском путовању у Прагу. Министарство науке и образовања у суботу је саопштило да је у контакту с хрватском амбасадом у Прагу и директором школе те је покренут поступак кризне интервенције.
Полиција у Прагу, илустрација (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Полиција у Прагу, илустрација (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Матурант је највјероватније пао с петог спрата зграде у Прагу гдје је био у изласку са свим својим колегама те четири професора. Ученици су се с путовања вратили ноћас око 1 сат. Сви су јако потресени ситуацијом и овим несретним случајем, пише Јутарњи лист.

- Ово је путовање било у нашој организацији и ово је први пут у 30 година да се тако нешто догодило. Нисмо то још доживјели и од 1 сат ујутро смо у сталном контакту с директором и професорима који су за вријеме догађаја били с дјецом на лицу мјеста. Сви су потресени, али успјели су се некако сабрати и организовати одговорно повратак дјеце назад у Пореч. Професори су као и дјеца били у великом шоку - рекао је Флорис Милохановић, директор из туристичке агенције Зеатоурс.

Полиција је искључила могућност насилне смрти па су дјеца пуштена да се врате у Хрватску, а обдукција тијела ће бити сутра.

- Чекамо записник увиђаја који је обавила чешка полиција. То се догодило у Прагу око 00:30 у клубу гдје су били сви ученици, професори и водичи агенције који су били у пратњи - рекао је директор школе Крешимир Бронић за Нову ТВ. Потврдио да се ради о ученику из Умага, који је школу похађао у Поречу.

Настава ће се, како је рекао, сутра одржати. Психолошку помоћ свим ученицима који су били на путовању пружиће Тим за кризне интервенције.

- Одржаћемо и родитељске састанке с ученицима и родитељима. Сви смо још увијек потресени - каже Бронић.

Подсјетимо, директор Бронић изјавио је раније да је полицијски преглед обављен, али шта се тачно догодило "школа ће сазнати тек након примљеног службеног извјештаја".