latinica  ћирилица
02/04/2023 |  17:44 ⇒ 17:45 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Савезна држава Русије и Бјелорусије – локомотива интеграционих процеса

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је учесницима свечаних скупова Дан јединства народа Руске Федерације и Бјелорусије, истакавши да је Савезна држава "локомотива интеграционих процеса на евроазијском простору".
Владимир Путин (Фото: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Владимир Путин (Фото: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- До данас смо успјели да у потпуности обезбиједимо једнакост права грађана Русије и Бјелорусије у области медицине и образовања, социјалног и пензионог осигурања, као и у избору мјеста становања и рада. Системски се спроводе усаглашени програми економског, научног и технолошког развоја, проширује се међупарламентарна сарадња и кооперација региона и градова - наводи се у честитки.

Руски лидер указао је на значај чињенице да се у тренутним тешким условима осигуравају поуздана безбједност и јачање одбрамбеног потенцијала Савезне државе и ефикасно координишу "дејства на међународној сцени".

- Сигуран сам да ћемо заједно превазићи све тешкоће и препреке и наставити да радимо на изградњи савезничких веза између Русије и Бјелорусије.То, наравно, одговара основним интересима наших братских народа - нагласио је Путин.

Дан јединства народа Русије и Белорусије обележава се 2. априла. На данашњи дан 1996. године предсједници Русије и Белорусије, Борис Јељцин и Александар Лукашенко, потписали су Уговор о формирању Заједнице Русије и Белорусије. Дана 2. априла 1997. године потписан је и Уговор о Савезу Бјелорусије и Русије.