latinica  ћирилица
02/04/2023 |  20:12 ⇒ 20:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Финска опозициона партија има тијесну предност над странком Сане Марин

Финска опозициона десничарска Национална коалициона партија (НЦП) одржала је тесно вођство на данашњим парламентарним изборима, освојивши 20,8 одсто гласова, пренио је Ројтерс, подсјећајући да су рани резултати неријетко непрецизни.
Избори у Финској: Рика Пура, Сана Марин и Петери Орпо (Фото:  EPA-EFE/KIMMO BRANDT) -
Избори у Финској: Рика Пура, Сана Марин и Петери Орпо (Фото: EPA-EFE/KIMMO BRANDT)

Социјалдемократска партија премијерке Сане Марин је друга са 20,7 одсто подршке, а онда слиједи националистичка Партија Финаца са 18,6 одсто, на основу 40,1 одсто пребројаних гласова.

Фанови Сане Марин (37) из цијелог свијета је сматрају лидерком нове генерације, али се у својој земљи суочила са критикама због одласка на журке и великих трошкова владе.

Уколико се НЦП задржи на првом мјесту, њихов лидер Петери Орпо ће прву добити шансу да окупи већину у парламенту, па би владавини Сане Марин највјероватније дошао крај, додаје британска новинска агенција.

НЦП је у претходне двије године водио у анкетама, али се предност истопила претходних мјесеци. Ова странка је обећала да ће смањити јавну потрошњу и зауставити раст јавног дуга, који је достигао 70 одсто БДП-а откако је Марин преузела владу 2019. године.

Орпо је оптужио Марин да је срозала финску економску резистентност у вријеме када се енергетска криза у Европи, усљед сукоба у Украјини, одразила јако на Финску, а трошкови живота повећали.