latinica  ћирилица
04/04/2023 |  11:18 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан полиције; Додик: Заједно смо градили институције Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Широм Републике Српска обиљежен је Дан полиције, чији су темељи постављени прије 31. годину. Централна свечаност одржана је у Центру за за обуку МУП-а у Залужанима код Бањалуке, у присуству највиших званичника Српске.
Дан полиције Српске - Фото:
Дан полиције СрпскеФото:

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у обраћању да су поносни на полицију Српске и на чињеницу да су заједно са тим људима градили институције Српске.

- Полиција Српске је ту да чува мир, али и да брани територијални интегритет Српске - каже Додик.

Истакао је да се, поред потребе за унапређењем материјалног стања и опремања, Полицији мора вратити значајнија улога у друштвеним и правним пословима, те да та улога не може да буде понижавајућа од стране тужилаштава.

Додик је нагласио да ће се на том плану радити на измјени закона који ће то обезбиједити.

- Не да полиција злоупотребљава овлаштења већ да више буде у функцији борбе против криминала. Такође, не да буде на страни неодлучних или лоших тужилаца, међу којима има оних који ништа не раде - рекао је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Након 31 годину постојања МУП Српске постигао је циљ да буде полиција којима грађани вјерују, изјвио је министар унутрашњих послова Синиша Каран.

- Будућност Републике Српске је да будемо још бољи, модернији, опремљенији и јачи и да будемо још већа гаранција за безбједан живот грађана Српске - рекао је Каран.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић захвалила је свим припадницима Министарства унутрашњих послова који су, како је рекла, годинама штитили и бранили животе и имовину грађана, као и уставни поредак Српске.

Цвијановићева је честитала Дан полиције Српске - 4. април, истакавши да је то велики дан и празник.

- Нашој Републици желим стабилну и мирну будућност и исто тако знам да је наша Полиција саставни дио тога мира, стабилности и будућности - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након централне свечаности поводом обиљежавања Дана полиције – 4. априла.

Синиша Каран (Фото: predsjednikrs.net)

На централној свечаности поводом Дана полиције - 4. априла Златни знак полиције добио је главни инспектор Министарства унутрашњих послова Горан Амиџић, који је годинама руководилац свечаног дефилеа на Дан Републике, док је Сребрни добио начелник општине Пале Бошко Југовић.

Након изјава медијима и свечаности, министар унутрашњих послова Синиша Каран и директор Полиције Српске Синиша Кострешевић посјетили су Спомен-собу Специјалне бригаде полиције, гдје су положили вијенце за погинуле припаднике те јединице.

Свечаности у амфитеатру Управе за полицијску обуку поред предсједника Републике Српске Милорада Додика, присуствовали су и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Синиша Каран и други министри у Влади, директор Полиције Српске Синиша Кострешевић и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Свечаност поводом Дана полиције у Залужанима (Фото: СРНА)

Присутни су били и представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Полиције Србије и друге званице из јавног и друштвеног живота.

Претходно је служен парастос испред Централног спомен-обиљежја настрадалим припадницима МУП-а Српске, након чега су положени и вијенци.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Синиша Каран и директор Полиције Синиша Кострешевић, делегација Владе Републике Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Вијенце су положили и делегација Министарства безбједности у Савјету министара, садашњи и бивши припадници МУП-а, чланови породица погинулих припадника МУП-а у Одбрамбено-отаџбинском рату, представници организација проистеклих из протеклог рата, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага, града Бањалука и други.

Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган Министарства унутрашњих послова.