latinica  ћирилица
05/04/2023 |  15:13 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Стабилна политичка и економска ситуација у Српској (ВИДЕО)

Извршни комитет СНСД-а констатовао је данас да је политичка и економска ситуација у Републици Српској стабилна и да нема изазова који могу да их угрозе, рекао је лидер СНСД-а Милорад Додик након сједнице овог комитета.
Извршни комитет СНСД-а (фото: Б. Зриња) -
Извршни комитет СНСД-а (фото: Б. Зриња)

Додик је истакао да да у Републици Српској функционишу све институције, како на републичком, тако и на локалном нивоу.

- Српска има стабилне институције, Народна скупштина доноси одлуке у складу са планом, а у локалним заједницама функционишу све институције - рекао је он.

Када је ријеч о економској ситуацији, он је навео да су измирене све обавезе и забиљежен раст извоза и броја запослених.

- Стање је добро, Република Српска не види изазове у том погледу, инфлација јењава и у односу на децембра је нижа. Дакле, економски показатељи су добри - истакао је Додик и подсјетио да су пензије у јануару повећане за 13,5 одсто, али и давања за борачке категорије.

Он је рекао и да је забиљежен раст плата у Српској.

- Статистички, раст плата у Српској је већи него што је инфлација. Смањили смо задуженост и она је на историјском минимуму. У међувремену није било задужења - нагласио је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Додик је рекао да је политичка ситуација на нивоу БиХ лошија него раније и да је већи степен мијешања међународног фактора у унутрашња питања.

Он је нагласио да Република Српска тражи да хитно на дневни ред буду стављени инвестициони и развојни пројекти који долазе из Српске, у складу са договором који је претходио формирању власти на овом нивоу.

Додик је истакао и да Република Српска жели да се питање имовине у БиХ ријеши уговором између Српске и Федерације БиХ у коме ће се констатовати да имовина припада ентитетима.

- Свако друго кретање је недопустиво и неприхватљиво и неће се спроводити - рекао је он и поновио да је питање имовине велики проблем, али да се о томе неће раправљати док ентитети не сачине приједлог.

Додик је рекао да је на сједници Извршног комитета разговарано и о стању у СНСД-у, односно унутрастраначким изборима и утврђивању датума сабора ове странке.