latinica  ћирилица
07/04/2023 |  08:59 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Изложба "Будућност се понавља више него историја" Игора Бошњака у Културном центру Требиње

Културни центар Требиње и Музеј савремене умјетности Републике Српске представиће публици изложбу требињског умјетника Игора Бошњака "Будућност се понавља више него историја" у суботу, 8. априла у 20.00 часова, саопштено је из овог Музеја.
Изложба (Фото: Немања Мићевић / МСУРС) -
Изложба (Фото: Немања Мићевић / МСУРС)

Ријеч је о гостујућем пројекту Музеја савремене умјетности Српске који је прошле године током маја и јуна био представљен у овој институцији.

Заједничка реализација овог пројекта у Културном центру Требиња повезана је са гостовањем Града Требиња у оквиру прве Престонице културе Србије у Чачку гдје ће изложба бити представљена у изложбеном простору Умјетничке галерије "Надежде Петровић".

На овај начин наставља се успјешна сарадња између ове три институције културе које граде динамичну савремену умјетичку сцену и повезује културну политику Српске и Србије, наводи се у саопштењу.

Изложба "Будућност се понавља више него историја" представља рад који је резултат вишегодишњег умјетниковог истраживања започетог 2015. године под називом "Трансформерси".

Изложба презентује серију видео радова и инсталација инспирисаних споменичким насљеђем из доба Југославије (нарочито споменицима на Козари и Сутјесци), као и теоријом руског космизма, теоријом дронова и сопственом интерпретацијом ових феномена.

Овај еклектични приступ у раду одликује се и у комбинацији препознатљивих визуелних мотива и савремених технологија који у коначници чине синтезу бесконачних могућности дигиталног и безвременог модернизма.

Изложбом умјетник жели да постави неколико питања о начинима како данас гледамо споменике НОБ-а, шта нам они представљају у новом политичком контексту, какав је однос између споменика и човјека, као и однос између споменика и савремене технологије у умјетности данас.

Кустос изложбе је Младен Бањац, виши кустос МСУРС.