latinica  ћирилица
11/04/2023 |  18:23 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

За Хрватску "квалитетне" само дипломе из Мостара (ВИДЕО)

Проблем са хрватском Агенцијом за образовање, која је, у складу са новим законом издала негативна мишљења за све универзитете у БиХ, осим оног у Мостару, био је тема Ректорске конференције у Бањалуци.
Дипломирање (Фото: EPA-EFE/ALAA BADARNEH/илустрација) -
Дипломирање (Фото: EPA-EFE/ALAA BADARNEH/илустрација)

Агенција из Хрватске акредитовала је Свеучилиште у Мостару без знања кантоналног министарства. Та образовна установа тренутно је једина коју Хрватска признаје.

Тешко прољеће у образовању за оне којих се директно тиче одлука Хрватске да овдашњим дипломама да негативно мишљење.

- Мишљења која издају ове агенције не обавезују послодавца, што је јако важно. Наше студенте не спречава да школовање наставе, на следећем циклусу у некој од земаља ЕУ или ван ње ЕУ - рекао је предсједавајући Ректорске конференције БиХ Радослав Гајанин.

Проблем је настао средином прошле године, када је Хрватска измијенила Закон о образовању. Ипак, нашим студентима нико не гарантује да на тржишту рада уз дипломе са негативном оцјеном, у сусједној земљи могу очекивати равноправан третман.

- До јуна прошле године Хрватска је признала преко 20.000 диплома из БиХ, док је постојао поступак признавања. Сада су га укинули, па кажу да ове из БиХ нису довољно квалитетне - истиче директор Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ Енес Хашић.

Да би дипломе биле признате, ресорне агенције из БиХ требало би да постану чланице европске ЕНКЕ, Агенције за акредитовање, да ускладе образовни систем расцјепкан на 12 нивоа. Мора, кажу у Ректорској конференцији, бити једнако лако или једнако тешко студирати на свим универзитетима у БиХ. Тренутно, Хрватска "квалитетним" сматра само дипломе Свеучилишта у Мостару. Наиме, ресорна агенција из Хрватске, акредитовала га је ненајављено и без знања кантоналног министарства.

- Ево, зато вам и говорим, да нисмо уопште били обавијештени да ће доћи, да ће извршити акредитацију и да ће на тај начин једино дипломе Свеучилита у Мостару бити признате у Хрватској и Словенији - додаје министар образовања, науке, културе и спорта Херцеговачко-неретванског кантона Рашид Хаџовић.

Има ту и политике, али и покушаја Хрватске да своје студенте задржи на својим универзитетима. Јосипа Кариј из Славонског Брода студенткиња је завршне године стоматологије у Бањалуци. Оваква одлука Хрватске, каже, обесмислила је њено школовање јер диплома иде на провјеру, предмети ће се упоређивати са тамошњима, а процјена је да ће јој недостајати 17 предмета.

- Уз то још морам чекати ред за нострификацију, а чула сам да се чека три до пет година. Тако да сам ја у старту осам година у заостатку - каже Каријева.

Проблем ће са хрватским властима морати да ријеше институције у БиХ.

- Са Министарством цивилних послова ћемо покушати да нађемо рјешење како би превазишли питања везана за дипломама - закључио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

Нешто мање компликован проблем са признавањем диплома БиХ има са Словенијом, која их такође више не признаје по аутоматизму. Међутим, о овоме се са Словенијом већ разговара, док проблем са Хрватском тек чека да дође на ред.