latinica  ћирилица
13/04/2023 |  12:00 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Хелез са америчким званичницима о уласку БиХ у НАТО, Русији и законима у Српској

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез у оквиру посјете Вашингтону разговарао је у Бијелој кући са координатором Савјета за националну безбједност за одбрамбену политику и контролу наоружања Каром Аберкромби коју је упознао о политичкој и безбједносној ситуацији у БиХ, актуелностима у одбрамбеном ресору, те о "негативном руском утицају на колективну безбједност БиХ и шире".
Хелез у Вашингтону - Фото: СРНА
Хелез у ВашингтонуФото: СРНА

- Охрабрујуће је да Србија на својој територији организује војну вјежбу са НАТО снагама, али је исто тако лоша порука да Предсједништво БиХ није дало сагласност за одржавање вјежбе "Непосредан одговор-23" на војном полигону Оружаних снага БиХ на Мањачи у другој половини маја. Обесхрабрује и чињеница да Тужилаштво БиХ не процесуира одговорне за негирање геноцида у Сребреници, што за посљедицу има општу несигурност и одлазак младих из земље - нагласио је Хелез.

Аберкромбијева је нагласила чврсту опредијељеност Владе САД на пружању подршке БиХ на путу ка ЕУ и НАТО, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

- Помоћи ћемо све реформске процесе у Министарству одбране и Оружаних снага БиХ и поздрављамо усаглашени приједлог структуре новог генералског кора. Пентагону ћу прослиједити на разматрање иницијативу да се у БиХ повећа присутност америчких снага - нагласила је она.

Хелез се у Стејт департменту сусрео са главним замјеником помоћника државног секретара Стеном Брауном, са којим је размијенио мишљење "и о блокадама појединих чланова колективног шефа БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама".

Браун је нагласио пуну подршку Оружаних снага БиХ у достизању НАТО стандарда и остварењу стратешког циља БиХ, на чему је Хелез захвалио, наводи се у саопштењу.

- Влада САД спремна је да подржи јачање институција БиХ, првенствено Оружаних снага БиХ кроз нове пројекте за њихово опремање, које ће ускоро разматрати Конгрес. И даље ћемо подржавати процес рјешавања вишкова наоружања и минско-експлозивних средстава - рекао је Браун.

Браун је изразио забринутост "да се у Републици Српској покушава увести руски тип владавине, те гашење слободних и независних медија".

Хелез је посјетио и Пентагон и сусрео се са подсекретаром Министарства одбране за политику САД Колин Кал, који је истакао чврсту опредијељеност Владе САД на подршци очувања суверенитета, територијалног интегритета и јединствености БиХ.

- Влада САД и Пентагон настављају да разматрају све опције у вези са појачаном подршком БиХ, посебно спровођењу реформи у области правосуђа и владавине права. Наше опредјељење је да интензивирамо подршку и проширимо ниво сарадње БиХ и НАТО и тражићемо од европских партнера да појачају војно присуство у мисији Алтеа - рекао је Кал.