latinica  ћирилица
17/04/2023 |  15:25 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Којић: Злочине над Србима сачувати од заборава вансудским механизмима

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да ће страшне злочине почињене над Србима од заборава сачувати једино вансудски механизам утврђивања историјских чињеница кроз Независну комисију која се бавила истраживањем страдања Срба у Сарајеву.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао за Срну да ће радом Независне комисије, коју је формирала Влада Републике Српске, злочини бити сачувани од заборава, али ће остати горчина јер правда никада неће бити задовољена.

Он је рекао да и данашња ослобађајућа пресуда Самиру Бејтићу за ратни злочин над Србима на Казанима није ништа ново и представља устаљену праксу када је ријеч о злочинима почињеним над Србима.

- Чињеница је да дајемо фокус на предмете који се процесуирају пред правосуђем на нивоу БиХ, са којим ни на који начин не можемо бити задовољни, али статистички гледано још гора ситуација је и са оптужницама, и са пресудама које доносе кантонални судови - указао је Којић.

Он је констатовао да је, због времена које је протекло, све мање наде да ће злочинци који су починили злочин над Србима икада бити адекватно кажњени.

- Када гледамо временску дистанцу, мало је наде која може бити неко свјетло у тами, у коју је правосуђе запало када је ријеч о процесуирању злочина над Србима - рекао је Којић.

Апелационо вијеће Врховног суда Федерације БиХ потврдило је пресуду Кантоналног суда у Сарајеву којом је Самир Бејтић ослобођен оптужби за ратни злочин над Србима на Казанима.