latinica  ћирилица
17/04/2023 |  19:28 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Скандалозна одлука Врховног суда ФБиХ

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је да је скандалозна одлука Апелационог вијећа Врховног суда Федерације БиХ којом је Самир Бејтић ослобођен оптужби за ратни злочин над Србима на Казанима и истакао да то показује да у БиХ нема правде.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Ово значи да српске жртве рата немају право ни на шта, јер се злочинци над Србима ослобађају или се осуђују на минималне казне, док се у свим процесима само Срби осуђују на високе казне - рекао је Жупљанин Срни.

Он је напоменуо да ово не доприноси помирењу и ситуацији у којој ће се разговарати и преговарати, већ води ка разарању БиХ.

- Ако је све усмјерено само на једну страну, гдје се само Срби проглашавају злочинцима и одговорнима за оно што се дешавало у протеклом рату, а да сви остали буду ослобођени оптужница или добију минималне казне, то у суштини показује да у БиХ нема правде и не води нормализацији односа у овој земљи - поручио је Жупљанин.

Апелационо вијеће Врховног суда Федерације БиХ потврдило је пресуду Кантоналног суда у Сарајеву којом је Самир Бејтић ослобођен оптужби за ратни злочин почињен над Србима на Казанима.

У оптужници се наводи да је Бејтић, као припадник Десете брдске бригаде Армије БиХ, 1993. године учествовао у премлаћивању Ергина Николића и Душка Јовановића, након чега их је са групом војника и Мушаном Топаловићем Цацом одвезао на локалитет Богушевца, гдје су у земуници наставили злостављање, а потом их убили.

Оптужен је био и да је, између осталог, 25. децембра 1992. убио Зорана Вучуревића на Казанима.