latinica  ћирилица
19/04/2023 |  14:25 | Аутор: СРНА

Бањац: БиХ нема своју имовину јер она припада ентитетима

Предсједник НПС-а Дарко Бањац изјавио је данас да БиХ нема своју имовину јер она припада ентитетима - и по Уставу и Дејтонском спразуму, које органи Републике Српске бране, а представници странака из Федерације БиХ подривају.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Органи Републике Српске и људи који их представљају, власт и политичари Српске бране Дејтонски споразум и Устав БиХ и одлучни смо да бранимо Устав БиХ, чак и од Уставног суда БиХ - рекао је Бањац за Срну, реагујући на заједничку изјаву представника странака из Федерације БиХ о државној имовини.

Бањац је нагласио да представници Републике Српске апсолутно заступају Дејтонски споразум, што нема везе са сецесионизмом нити са подривањем тог споразума, док та изјава управо представља подривање Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Он је упитао како се може тражити процесуирање неког ко штити Устав и Дејтонски споразум, истовремено одговоривши да је то бошњачка политика која жели да се под покровитељством појединих амбасада из земаља НАТО-а силом наметне нешто што није у Дејтонском споразуму.

Осам бошњачких политичких представника из ФБиХ потписало је данас заједничку изјаву о државној имовини у којој су навели да Тужилаштво БиХ и остали надлежни органи БиХ морају процесуирати одговорна лица која најављују да ће наставити књижење те имовине на Републику Српску. У изјави се тврди да "БиХ има искључиву надлежност" да уређује сва питања у вези са државном имовином.