latinica  ћирилица
19/04/2023 |  18:32 ⇒ 19:20 | Аутор: СРНА

Миличевић: Није могуће узети оно што према Дејтону припада Српској

Никакве изјаве сарајевских лидера, као ни политичке одлуке квази Уставног суда БиХ и наметнути закони ОХР-а не могу бити изнад међународног споразума као што је Општи оквирни споразум за мир који је потписан у Дејтону, изјавио је вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић поводом изјаве о имовини коју су потписали политички представници из ФБиХ.
Милан Миличевић - Фото: Уступљена фотографија
Милан МиличевићФото: Уступљена фотографија

- Очување дејтонске структуре БиХ, као и ингеренција Републике Српске је црвена линија испод које нико у Републици Српској не смије ићи, нити поклекнути пред атацима разградње дејтонских надлежности, без обзира од кога они долазили. Ако прихватимо политички принцип да су јавна добра државна имовина, сутра ће на ниво БиХ пренијети и Шуме Републике Српске, и Воде Републике Српске, и Поште Републике Српске - указао је Миличевић.

Он је истакао да јавно добро никако не може бити поистовијећено са државном имовином, нити Уставни суд БиХ може бити у супремацији над законодавном влашћу и одређивати ко ће и какве законе доносити, саопштено је из СДС-а.

- Дејтонски мировни споразум је јасно дефинисао да је државна имовина БиХ искључиво имовина добијена сукцесијом, док сва остала имовина припада ентитетима - нагласио је Миличевић.

Миличевић је изразио жаљење што сарајевски лидери кризу унутар Федерације БиХ и неспособност да након пет година формирају нову федералну Владу покушавају замаскирати отварањем нових политичких криза и фронтова у цијелој БиХ, а од којих нико нема користи и које за посљедицу могу имати само дубље потонуће у сиромаштво и безнађе.

Осам бошњачких политичких представника из Федерације БиХ потписало је заједничку изјаву о државној имовини у којој су навели да Тужилаштво БиХ и остали надлежни органи БиХ морају процесуирати одговорна лица која најављују да ће наставити књижење те имовине на Републику Српску. Они сматрају да само ниво БиХ има искључиву надлежност да уређује сва питања која су у вези са имовином.