latinica  ћирилица
21/04/2023 |  07:50 ⇒ 08:04 | Аутор: РТРС

Марфи: Додик кренуо опасним путем

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи рекао је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик кренуо, како каже, опасним путем и да су његове пријетње неодговорне, а реторика запаљива, те да је немогуће извршити сецесију од БиХ.
Мајкл Марфи - Фото: СРНА
Мајкл МарфиФото: СРНА

Марфи је рекао да предсједник Српске пријети да ће одузети право на слободу штампе и окупљања покушавајући на тај начин да, како каже, "одврати пажњу од властитих промашаја и немогућности његове власти да избјегне стављање Републике Српске под финансијску хипотеку".

- Ако вјерује да ће Сједињене Државе стајати по страни док он упорно бира да води БиХ путем конфликта, вара се. Штитићемо Босну и Херцеговину - рекао је за Марфи за Н1.

Како је рекао, БиХ нема већег пријатеља од САД, а то подразумијева заштиту грађана, мултиетничког карактера, територијалног интегритета, суверенитета.

- То се није промијнило. Политика САД према БиХ се није промијенила. Подржавамо територијални суверенитет, интегритет БиХ. Никад нећемо преговарати о будућности БиХ и никада нећемо одступити од наше преданосити грађанима ове земље - рекао је амерички амбасадор.