latinica  ћирилица
23/04/2023 |  11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

У току евакуација српских држављана из Судана

Почасни конзул Србије у Судану Ахмед Абдел Мути изјавио је данас да је у току евакуација српских држављана из те земље.
Судан (Фото: EPA-EFE/STRINGER) -
Судан (Фото: EPA-EFE/STRINGER)

- Шесторо српских држављана евакуише се из Картума заједно са држављанима Уједињених Арапских Емирата, друга група са четворо српских грађана кренула је са службеницима Уједињених нација, а у трећој групи са турским држављанима је и један српски - потврдио је Ахмет Абдел Мути за РТС.

Остали српски држављани, којих је у Судану око стотину - или су ријешили да остану, или се због тога што имају малу дјецу предомишљају о начинима одласка из Судана, из безбједносних разлога, рекао је Мути.

Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који предсједава суданским Сувереним савјетом и Мохамеда Хамдана Дагала познатог као Хемедти, његовог замјеника у том савјету и начелника паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).

Због сукоба у престоници Картуму онеспособљен је аеродром, а многи путеви су непроходни. Постигнут тродневни прекид ватре није био поштован, а цивили данима бјеже из Картума. Хране скоро и да нема, а велики број болница је онеспособљен.