latinica  ћирилица
23/04/2023 |  12:16 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Латиновић: НДХ починила три геноцида (ВИДЕО)

Независна Држава Хрватска починила је три геноцида током Другог свјетског рата, над Србима, Јеврејима и Ромима, рекао је професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић.
Доња Градина - Фото: РТРС
Доња ГрадинаФото: РТРС

Латиновић је нагласио да је геноцид над Србима био злочин са каквим се српски народ није сусрео у својој дотадашњој историји.

- То је био први организовани покушај једне државе да на својој територији, која је обухватала безмало половину српског етничког простора, спроведе тотално истребљење Срба - рекао је Латиновић у обраћању на централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац.

Нагласио је да никада до тада ни једна туђинска и окупаторска власт није покушала да се обрачуна са српским народом тако што ће водити политику до његовог тоталног истребљења.

- Међутим, српски народ је опстао и побиједио фашизам у свим његовим облицима и запамтио године борбе против зла - навео је Латиновић.

Он је истакао да је то памћење претрпљеног геноцида у НДХ била главна покретачка снага српског народа на заласку социјалистичке Југославије.

- Стога је и стварање Републике Српске била непосредна посљедница геноцида над Србима у БиХ, а ван сваке сумње је њено постојање једини државни оквир који може да сачува српски народ од неког новог геноцида и нестанка са његовог вјековног тла - додао је Латиновић.