latinica  ћирилица
23/04/2023 |  12:24 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија и Српска ће бити све јаче и јаче на свим пољима (ФОТО/ВИДЕО)

По свјетским стандардима Србија и Српска не смију бити јаке. Колико год били слабе, они се плаше да је то недовољно, а ја им поручујем да ћемо сваког дана бити само јачи и јачи, на свим пољима, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије, на централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац у Доњој Градини.
Александар Вучић - Фото:
Александар ВучићФото:

- За оне који су остали без трага, ми живи смо им једини траг. Ми морамо да будемо путоказ, знак и име за све оне који су клани, убијани. Овдје су имена била неважна, поготово ако си био Србин, Јевреј или Ром - нагласио је Вучић.

Предсједник Србије је нагласио да Србија заједно са Републиком Српском већ девет година обиљежава највеће заједничке  датуме.

- Све већ број младих људи је овдје, школараца, оних са факултета, који ће на овим мјестима сазнати праву истину о Јасеновцу и највећем његовом стратишу Доњој Градини. Заједно са Републиком Српском изградићемо меморијани центар овдје у Доњој Градини, да увијек можемо да дођемо да га посјетимо, да учимо нова покољења. Да сваки странац који овдје дође научи нешто из наше крваве историје. Исто тако имаћемо и у Београду - истакао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Осврнуо се и на одреднице којима етикетирају српски народ.

- Мој отац није "босански" Србин, већ само Србин. Не смијемо више никада дозволити да нас дијеле. Да ли сте икада чули за термин "српски Хрвати"? Никада! Али, Србе дијеле на босанске, црногорске, хрватске....Промјенила се емоција нашег народа, јер више не можемо да прихватимо да увијек будемо дежурни кривци за све. Они не разумију да када Србину дозлогрди, онда више нема повратка - нагласио је Вучић.

Још једном је истако важност колективног памћења.

- Ако заборавимо - нисмо вриједни опстанка. Треба да чувамо мир, јер превише ратрова смо имали, али морамо знати шта је наше и да не одустајемо од тога по питању живота. Увијек нам говоре немојте да гледамо у прошлост, идемо у будућност. А ја их питам, о чему ћемо ако нећемо о свом бићу, постанку, свом страдању. Одлучност, одговорност, али и храброст је на нама да се сјећамо својих предака који су страдали само због тога што су били Срби - поручио је Вучић.