latinica  ћирилица
23/04/2023 |  12:39 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Херцог: Заједничка судбина предака нас повезује у најтмурнијем братству (ВИДЕО)

Предсједник Израела Исак Херцог истакао је да су усташе у Јасеновцу чиниле злочине над Јервејима, Србима и Ромима само због њиховог идентитета и навео да заједничка судбина предака повезује двије земље у овом најтмурнијем братству.
Доња Градина - Фото:
Доња ГрадинаФото:

Херцог је у писму, које је у Доњој Градини на централној манифестацији обиљежавања дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац прочитала амбасадор Израела у БиХ са сједиштем у Тирани Галит Пелег, истакао да запањујућа љепота Доње Градине и окружења "камуфлира чињеницу" да је на том подручју убијено стотине хиљада људи.

Он је навео да је злочин почињен због идентитета Јевреја, Срба и Рома или то што су имали различито политичко гледиште.

- Заједничка судбина наших предака повезује нас у овом најтмурнијем братству - нагласио је Херцог и додао да је обавеза свих да се сјећају и не забораве зло које је човјек способан да нанесе.

Он је изразио захвалност БиХ за рад на подизању свијести о Холокаусту, како уопштено, тако и о страхотама које су се десиле у Доњој Градини.

Херцог је подсјетио да су у претходним годинама просвјетни радници из БиХ боравили у Израелу, гдје су учествовали на обукама у израелском националном меморијалном музеју Холокауста "Јад Вашему".

- У Израелу цијенимо сарадњу између двије земље у пружању подршке образовању и учењу о историји Холокауста и много напретка је постигнуто у образовању, истраживању и документацији у вези са обимом Холокауста на Балкану, а ми охрабрујемо да се ови напори наставе - навео је Херцог.

Он је истакао да Израел има посебну одговорност да поштује успомене на оне који су страдали тако што ће осигурати да Холокауст никада не ишчезне из глобалне свијести, те нагласио важност Међународне алијансе за сјећање на Холокауст која уједињује међународну заједницу око подизања свијести о Холокаусту и међународној борби против антисемитизма.

Према његовим ријечима, свијет се треба ослободити рата и сукоба, а нарочито у овом тренутку када се у Европи воде бруталне борбе у којима је убијено хиљаде људи, а расељени милиони.

- У заједничкој солидарности и одговорности, пригрливши нашу колективну хуманост, држати се за руке и сјећајући се прошлости док тежимо свјетлијој будућности без антисемитизма или било код другог облика неосноване мржње заиста је благословен чин - навео је Херцог, те још једном захвалио за све што је учињено у знак сјећања на страдале у Холокаусту.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.