latinica  ћирилица
23/04/2023 |  18:30 ⇒ 24/04/2023 | 11:26 | Аутор: РТРС

Малобројни преживјели логораши и данас свједоче о злочинима у логору Јасеновац (ВИДЕО)

О страшним злочинима почињеним у логору Јасеновац и даље свједоче малобројни преживјели логораши.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Свако сјећање на монструозна убиства и мучења недужних, и данас им изазива бол.

Дaнашњем обиљежавању присуствовало је и више хиљада ученика основних и средњих школа из читаве Републике Српске.

Сваке године на Дан сјећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и НДХ у Доњој Градини је и Добрила Кукољ, једна од ријетких преживјелих која још свједочи том времену.

У злогласном Јасеновцу са породицом је завршила као десетогодишња дјевојчица.

У овом логору смрти страдао је 31 члан њене породице Батајић, чак шест њених укућана. Слике ужаса које је тамо доживјела, каже, и данас су јој пред очима.

Ни сама не зна како је успјела да се спаси.

- Прво што вам могу да кажем да сам ноћи и ноћи лудила, гледала како кољу, како жену набијају на колац и бацају у Саву, како купе дјецу која су била отрована, колима ујутро возе и бацају - прича Кукољ.

Да свирепост усташких џелата није имала границе, свједочи и Славко Милановић, који је у Јасеновац с мајком доведен као шестогодишњи дјечак. Каже да у злочиначком походу усташе нису бирале начин, мјесто ни вријеме за убијање недужних заточеника.

- Ако убија неког или га убоде ножем усташа, мајка ми на очи стави руку, да не видим. Да директно не видим, а мртве људе, жене, дјецу, то сам видио - испричао је Милановић.

Никада не смијемо да заборавимо оно што се дешавало у Јасеновцу, нити да дозволимо да се такво зло икада и игдје понови, поручили су преживјели логораши.

- Да се не води рат, да не буде рата, да сви људи живе у миру и слози, да не гледамо ни вјеру ни нацију, него да буде добро човјечанству - поручује Кукаљ.

- Послао бих поруку да се боримо сви заједно да се то никад не деси што се некада десило овдје на овом тлу, нажалост - додао је Милановић.

Данашњем обиљежавању присуствовали су ученици основних школа из свих крајева Српске. Након званичне церемоније обиљежавања, за њих је одржан пригодан историјски час.

- Наставнице су нам доста у школи причале о томе, како то не смије да се заборави, како је то најзначајније, најсветије мјесто и видјели смо плочице на којим пише колики су ти логори, гдје се налазе - навела је ученица Андреа Богдановић, ОШ "Свети Сава" Љубиње.

- Не смијемо заброавити шта су усташе и фашисти чинили Србима, Јеврејима и Ромима - додала је Лара Олењук, ОШ "Јован Јовановић Змај", Србац.

Централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини присуствовало је око 30 хиљада грађана.

Многи аутобуси, због саобраћајног колапса, нису стигли на вријеме па су се ријеке људи пјешке запутиле ка Доњој Градини!