latinica  ћирилица
24/04/2023 |  13:27 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Новаковић-Бурсаћ: Накарадна БиХ из радионице "Ментори, Комшићи и компанија"

Ситуација кад члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић упућује министра спољних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да од странаца, које назива "менторима", тражи притисак на правосуђе да би процесуирало предсједника једног од два дијела те земље - стварна је слика БиХ створене у радионици "Ментори, Комшићи и компанија", рекла је делегат Срба у Дому народа Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Снежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Снежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева је истакла да то није сцена из стрипа или психолошког трилера - већ стварна слика БиХ.

Она је изјавила Срни да је јавно изречена Комшићева тврдња да странци прво постављају, па онда врше притиске на тужиоце и судије да би некога осудили кад им је стварно стало - врхунски разлог да правосуђе или затражи подршку јавности да би са себе скинули терет притисака странаца или да процесуира Комшића због изношења овако тешких квалификација.

- Ова ситуација још једном свједочи о томе да су такозване реформе правосуђа, наметања закона и прављења система мимо Устава имале за сврху постављање структуре којом би управљали којекакви странци у сврху дисциплиновања домаћих актера и спровођења сопствених политика и остваривања интереса - оцијенила је Бурсаћева.

Напоменула је да сви ови, али и многобројни други аргументи, настали због праксе наметања закона и кршења Устава, односно Дејтонског мировног споразума, дају за право и обавезу Републици Српској да се бори за своје надлежности и уређење у којем се неће дешавати овакве девијације.

- Ситуација у којој многобројни политичари у Федерацији БиХ себи дозвољавају да се моле странцима за суђење и пресуде, законе и одлуке и превише говори о њима самима и њиховом лидерству и кредибилитету - оцијенила је Бурсаћева.

Бурсаћева је нагласила да искуство, погледи на свијет и политику упућују на закључак да само народ који има своје процесе у сопственим рукама може да себи обезбиједи слободу, опстанак и развој.

- Од тог приступа представници Републике Српске неће и не смију одустати - нагласила је Бурсаћева.

Комшић је поручио Конаковићу да "лидери `тројке`, укључујући министра спољних послова, бар на једном састанку са својим страним менторима од њих траже да изврше притисак на судије и тужиоце које свакако ти странци и постављају да напокон почну радити свој посао и процесуирају кривична дјела /предсједника Српске Милорада/ Додика".

- Странци су већ показали да то могу када им је стварно стало да некога осуде - навео је Комшић.