latinica  ћирилица
24/04/2023 |  15:49 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Потписана изјава о заштити имовине Српске; Слиједи посебна сједница НСРС (ФОТО/ВИДЕО)

Представници парламентарних странака потписали су данас у Бањалуци изјаву о заштити имовине, односно план дјеловања органа у Републици Српској и представника Српске у заједничким институцијама БиХ, рекао је данас предсједник Српске Милорад Додик након састанка у Бањалуци.
Представници парламентарних странака - Фото:
Представници парламентарних странакаФото:

Изјава је потписана на састанку у Бањалуци којем су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри и представници Српске у заједничким институцијама.

На састанку су били и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НПС-а Дарко Бањац, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак и НДП-а Бојан Шапурић.

Састанку се нису одазвали представници СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред.

Додик је истакао да изјава, односно план активности садржи 21 закључак и одржава поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ, али и једнако фаворизује права Српске добијена овим споразумом.

- Документ је у суштини остао исти, као што је представљено прије неколико дана. Све политичке партије које су присуствовале претходном састанку, изузев СДС-а, су потписале акт. Српска несумњиво овим планом улази у процес јачања својих утврђених надлежности које је имала по Дејтонском споразуму - рекао је Додик.

Он је истакао и да Уставни суд није штитио Устав БиХ, већ га је разградио, злоупотребљавајући своју улогу.

- У сриједу имамо сједницу НСРС гдје ћемо позвати судије Уставног суда БиХ из Републике Српске да напусте своје позиције - рекао је Додик.

Фото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да би у сриједу требало да буде одржана сједница Парламента Српске на којој ће бити донесена одлука о позиву судији Уставног суда БиХ из Српске да поднесе оставку.

Предсједник НПС Дарко Бањац рекао је да потписани документ има два циља - очување Дејтонског споразума и заштита Републике Српске.

- Удар на имовину Републике Српске је парадокс. БиХ је створена из два ентитета, Републике Српске и ФБиХ, који ус унијели своју имовину у заједничку државу - истакао је Бањац.

Предсједник СП Петар Ђокић рекао је да ће Српска и њени представници политички8 дјеловати како би сачували Дејтонски споразум и имовину.

Фото: РТРС

Подсјећамо, данашњем састанку претходио је састанак одржан у петак у Палати Републике на иницијативу предсједника Српске, након што су бошњачки политички представници потписали изјаву о будућем дјеловању када је ријеч о имовини.

У изјави је наведено да ће Република Српска понудити Федерацији БиХ потписивање споразума о мирном раздруживању уколико се настави антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ и политичких представника из Федерације БиХ према Републици Српској.

Фото: РТРС

Усаглашено је да политичке странке неће учествовати у расправи о овој теми у Парламентарној скупштини БиХ. Припрема се и одлука о повлачењу српских судија из Уставног суда БиХ.