latinica  ћирилица
25/04/2023 |  09:12 ⇒ 11:07 | Аутор: РТС

Дачић: Зашто да штитимо интегритет Украјине и БиХ, а они уздржани о Косову

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је прихватањем захтјева Приштине за чланство у Савјету Европе на јучерашњој ванредној сједници Комитета министара, прекршена процедура у Савјету Европе и да је њих срамота што су то предложили.
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Дачић је рекао да слијед догађаја говори о томе да није била ријеч о нормалној процедури, већ искључиво о томе да се Приштина за нешто награди, само се поставља питање за шта.

- Да ли је то награда за то што 10 година нису формирали ЗСО. Па како Савјет Европе до сада није констатовао да мора да се формира ЗСО, јер је потписала Кетрин Ештон у име ЕУ - упитао је Дачић.

Дачић напомиње да овдје не само да је прекршен статут Савјета Европе, јер нешто што није држава не може да буде члан Савјета Европе.

- Са друге стране је правно тумачење истог човјека је различито данас у односу на прије 10 година - истиче Дачић.

Наводи да је очигледно да је Њемачка обећала /премијеру самопроглашеног Косова Аљбину/ Куртију да ће га наградити за неку конструктивност.

- Овдје се показује ко је миљеник неких западних земаља, у овом случају Квинте. Прекршили су низ правила, Исланд се дуго противио томе. Хтио је да то остави Летонији за сљедеће предсједавање. Онда су тражили хитно да се сазове са једином тачком дневног реда. Тај Комитет министара се састао са једином тачком дневнг реда и никада се није десило да се сазива у недјељи када се одржава парламентарна скупштина Савјета Европе - указује Дачић.

Напомње да је њих Курти условио наводном конструктивношћу и да хоће да разговара о ЗСО, што је "смијешно, лицимјерно, безобразно".

- У самој тој дискусији нико се није јавио за ријеч, једино Албанија која је то предложила. Њих је срамота тога што су предложили, стиде се и ограђују, јер ће можда сутра дио неке земље бити предложен за Савјет Европе - каже Дачић.

Он је захвалио Мађарској.

- Ми морамо да захвалимо и сматрамо их чврстим пријатељима - Мађарску. Од тих земаља 34 признају Косово, а овдје 13 земаља није гласало за, 33 су биле за, Мађарској желим посебно да се захвалим. То је велика ствар коју је неко урадио, неко ко је признао Косово, гласа против - наводи Дачић.

Захвалио је и Азербејџану и Грузији.

- Свака част и дубоко смо захвални. Веома је важно што су Шпанија, Кипар и Румунија остале досљедне. Са друге стране морам да кажем да нас је Украјина непријатно изненадила. Цијела ова прича се темељи на територијалном интегритету када је Украјина у питању. Знате са којим напором гласамо за све резолуције, да осуђујемо кршење територијалног интегритета Украјине у свим резолуцијама широм свијета, а када је ријеч о нашем територијалном интегритету они су уздржани. Спољна политика се базира на реципроцитету. То ће свакако утицати на наше ставове у будућности о територијалном интегритету тих земаља. То ће утицати на наше ставове даље - истиче Дачић.

Јерменија, каже, није учествовала у гласању.

- Ми са њима имамо пријатељске односе, али нас то веома изненађује, јер знају колико проблема има и шта значи територијални интегритет - истиче Дачић.

Додао је да је Црна Гора могла макар да буде уздржана и да покаже макар мало поштовања према проблемима Србије.

- Морамо и ту да дјелујемо реципрочно. Црна Гора је гласала за пријем Косова. Требаће и њима некада наш глас, сигурно га неће моћи рачунати. Што се тиче БиХ, јел било некад мог наступа да нисмо рекли територијални интегритет БиХ. Сада када неко то пита бићемо уздржани. Па што бисмо били за територијални интегритет БиХ, а да они гласају уздржано - истакао је Дачић.